MMF upozorava: Big Tech kompanije prijetnja za finansijsku stabilnost

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi dolazak Big Tech kompanija na finansijska tržišta mogao dovesti do sistemskih izazova za finansijsku stabilnost i efikasnost.

Spektar kompanija kao što su Amazon, Apple i Google koji ulaze u bankarsku industriju dotakla se šef MMF-a Christine Lagarde u obraćanju na G20 summitu u Tokiju.

Upozorila je na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od Big Tech kompanija, koje će vjerovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode temeljene na Big Data i vještačkoj inteligenciji.

Lagarde kaže: “Ovakav razvoj događaja obećava ubrzano uključivanje i modernizaciju finansijskih tržišta, ali povećava, osim pitanja privatnosti, i zabrinutost zbog konkurencije i tržišne koncentracije, što može dovesti do ranjivosti u finansijskom sistemu”.

Ona navodi kinesku tehnološku industriju kao primarni primjer kompromisa između koristi i izazova.

“U posljednjih pet godina, rast tehnologije u Kini bio je vrlo uspješan i omogućio milionima novih učesnika da iskoriste pristup finansijskim proizvodima i kreiraju visokokvalitetna radna mjesta, ali je takođe dovelo do toga da dvije kompanije kontrolišu više od 90%. To predstavlja jedinstven sistemski izazov finansijskoj stabilnosti i efikasnosti”.

Lagarde kaže da se Azija, kao i ostatak svijeta, suočava s određenim trenutkom: “Kako upravljati rizicima fintech-a bez gušenja inovacija, kako držati korak s brzim fintech inovacijama, a istovremeno osigurati da se potrošači i investitori osjećaju sigurno u svojim ulaganjima”.

MMF je, u saradnji sa Svjetskom bankom, prošle godine objavio politički plan u 12 tačaka čiji je cilj pomoći državama članicama da iskoriste prednosti i mogućnosti brzog napretka u finansijskoj tehnologiji, dok istovremeno upravljaju inherentnim rizicima.

Lagarde kaže kako će rezultati rasprava s 96 zemalja članica o dokumentu o politici biti objavljeni kasnije ovog mjeseca, prenosi Indikator.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *