Konkurencija Visi i Mastercardu: Evropa formira platnu mrežu u kineskom stilu

Dodajte komentar

Mobilni novac dobija poticaj u Evropi, nova inicijativa planira da učini šest regionalnih pružalaca usluga plaćanja putem mobilnih novčanika interoperabilnim sa svim drugim, stvarajući ukupnu mrežu od 5 miliona korisnika u 10 evropskih zemalja, od Finske do Portugala.

Rastući sistem bi potencijalno mogao predstavljati izazov za kartični duopol Visa-Mastercard.

Posebno, mobilni novčanici — Bluecode, ePassi, Momo Pocket, Pagaqui, Pivo i Vipps — rade sa kineskim fintech gigantom Alipayom kako bi razvili objedinjeni QR kod, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak.

Oko 190.000 trgovaca u Evropi prihvata uplate od pružatelja usluga putem mobilnih novčanika, a kineski turisti koji koriste Alipay (članstvo) takođe bi mogli ući u sistem. Oni planiraju da koriste format QR koda koji obezbjeđuje kineska firma i vremenom će proširiti saradnju i u drugim dijelovima Evrope.

QR kodovi (skraćeno “brzi odgovor”) dobili su na popularnosti kao način da se izvrše plaćanja u Kini, ali su oni na Zapadu sporije prihvaćeni. Navike potrošača se sporo mijenjaju, a postojeća tehnologija transakcija – od beskontaktnih u Velikoj Britaniji do provlačenja u SAD-u – je ukorijenjena. Zaista, neke zemlje doživljavaju nešto kao zlatnu eru za jeftina plaćanja karticama.

Inicijativa sa Alipay-om mogla bi dati QR kodovima brzi start, međutim, dozvoljavajući kompanijama sa uslugama pametnih novčanika u Španiji i Njemačkoj, na primjer, da razgovaraju sa svim drugima, kaže Masood Arai, potpredsjednik za plaćanje u ePassi.

Naime, mreža će biti odvojena od banaka, kao i mreža Visa i Mastercard koje dominiraju digitalnim plaćanjima na Zapadu. Ta karakteristika mogla bi biti privlačna ljudima u nordijskim zemljama, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na digitalne platne mreže kojima upravljaju američke kompanije, prenosi Indikator.ba.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *