I “istok” kao i “zapad” smatra da je 4-dnevna radna nedjelja budućnost

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pretpostavlja da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna nedjelja kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija je klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mjestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti. Prema izvještaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u poređenju sa najvećim svjetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

„Vrlo je vjerovatno da će u budućnosti četverodnevna radna sedmica biti osnova socijalnog i radnog ugovora“, izjavio je Medvedev na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi.

On je rekao da konstantno traganje za uspjehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

On je naveo nedavni primjer novozelandske kompanije koja je uvela četvorodnevnu radnu nedjelju sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 odsto, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.

Izvor: BIZLife

Check Also

MOJ LAB poliklinika je prava adresa za razrješenje dijagnostičkih dilema i precizno praćenje toka bolesti

Plućne bolesti, počevši od hronično opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i astme kao najčešće spominjanih, do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *