Ovo je najtraženiji bankar na svijetu

Njegovo ime u bankarskim krugovima postalo je simbol moći, uticaja i uspješnosti – Boris Collardi, harizmatični “vunderkind”, mamac je za milijardere u potrazi za savjetima koji će im donijeti još veću količinu bogatstva.

Svi oni trebalo da ga slijede u njegov novi dom – najveću privatnu banku u Švakcarskoj – Pictet & Cie.

Collardi je kontaktirao bankare širom svijeta, od Hong Konga do Miamija, koji je prije godine dana završio svoju desetogodišnju karijeru izvršnog direktora kompanije Julius Baer Group Ltd.

Ovaj 44-godišnji bon vivant razgovarao je s nizom potencijalnih poslodavaca širom svijeta među kojima su i EFG International, HSBC Holdings Plc. i Lombard Odier.

Skupocjena borba za talentom koji podstiče kompenzacijske troškove istisnuće industriju koja je već po velikim pritiskom da zadrži troškove, čak i nakon bitke na području dionica.

Čvršće regulacije, povećana međunarodna konkurencija obuzdavaju dobit u švajcarskim hramovima bogatstva. Julius Baer, međutim, suočava se sa zaustavljanjem potrage za rastom pod Collardijem, uključujući i način na koji su se kupci provjeravali. Njihove dionice izgubile su 31 odsto vrijednosti ove godine.

Banka Pictet utemeljena je 1805. godine, i mora odgovoriti na upite američkog Ministarstva pravosuđa da li su pomagali bogatim Amerikancima u izbjegavanju plaćanja poreza.

Odabirom Collardija, ova banka se odmakla od svoje dosada ustaljene prakse odabira konzervativnijih pojedinaca.

Oponašajući strategiju rasta iz Julius Baera, Collardi je fokusiran na nove bogataše u Aziji. Banka bi tako mogla zaposliti niz menadžera u toj regiji sljedeće godine.

Na svom prethodnom radnom mjestu povećao je broj takvih menadžera sa 800 na 1400 u periodu od pet godina. Collardijevi planovi proširenja nijesu ograničeni samo na Aziju, taj “sveti gral” za bogate menadžere zbog rastućeg broja njihovih milionera.

Pictet nije objavio koliko ima privatnih bankara, piše Bloomberg, prenosi Express.hr.

“U Julius Baeru ‘nastanio’ je stotinu bivših kolega. Opušteni su jedni s drugima i s takvom praksom, pa bi to mogao učiniti opet”, rekao je Rej Suda, osnivač M&A boutique Millennium Associates iz Ćirila.

Karijeru je započeo Credit Suisse u Ženevi, prikupio određeno iskustvo u Singapuru prije nego se Julius Baeru priključio 2006, godine na poziciji šefa odjeljenja.

Na mjesto direktora stigao je tri godine nakon u dobi od 34 godine i fokusira se na privatno bankarstvo. Njegov najveći potez bio je kupovina međunarodnog bankarskog poslovanja Bank of America 2012. godine.

Tokom godina povećao je profit, postao lice kompanije i pozirao sa zvijezdama poput Leonarda diCapria na humanitarnim manifestacijama. Jedan raniji zaposleni nazvao ga je dinamičnim vođom kojeg bi slijedio bilo gdje.

Direktori, menadžeri za odnose sa kupcima, ključni su zaposleni jer privlače nove klijente i održavaju odnose sa postojećima. I zbog toga su među najviše plaćenim bankarima. Tako prosječno zarađuju oko 248.000 dolara bez bonusa, kojeg često dobivaju.

Nakon njegovog odlaska Julius Baer mogao bi doživjeti niz potresa. Vrijednost dionica opala im je u ovoj godini za oko sedam odsto, nakon razočaravajućeg izvještaja o prihodima.

Trenutno rade reviziju portfolija klijenata, što je započelo još pod vladavinom Collardija, kako bi s provjerili koliko je imovina koju imaju čista i provjerene.

Bivši bankar Matthias Krull osuđen je na 10 godina zatvora u SAD-u zbog svoje uloge u pranju oko 1,2 milijardi dolara ukradenih iz naftne kompanije u vlasništvu Venezuele.

Pictet ima 512 milijardi imovine, dok je Julius Baer prijavio 395 milijardi.

Izvor: Express.hr; Bizlife

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

One comment

  1. kakav neutemeljen i dosadan tekst.

    bankarima nije posao da budu bon vivan-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *