Odlilo se 112,8 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 214 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 112,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 101,2 miliona eura, što je 6,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 3,9 odsto, što je rezultat povećanja priliva po osnovu dužničkih i vlasničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 55,1 milion eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 57,7 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 139,4 miliona eura, što čini 72,6 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 52,6 miliona eura, a u preduzeća i banke 86,8 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 66,6 miliona eura, što je 45,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Check Also

United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacionoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *