Dioničarima NLB-a 142 miliona eura divdende, članovima uprave veće plate

Dodajte komentar

Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) potvrdili su prijedlog o raspodjeli dobiti, prema kojoj je za dividende izdvojeno 142,6 miliona eura ili 7,13 eura bruto po dionici.

Skupština Nove ljubljanske banke (NLB) je popunila devetočlani Nadzorni odbor, koji je u postojećem sastavu upravi već povećao plate. Glavna skupština pristala je uključiti Marka Williama Lanea Richardsa, Shrenika Dhirajlala Davdu i Gregora Roka Kastelića s četverogodišnjim mandatom postojećim nadzornicima Primožu Karpetu, Alexandru Bayeru, Davidu Ericu Simonu, Laszlu Urbanu i Petru Grozniku. Ponovno je potvrdila mandat nadzornika Andreasa Klingna, izvijestio je RTV Slovenije.

Dioničari su upoznati s prošlogodišnjim primanjima rukovodstva. Predsjednik Uprave Blaž Brodnjak prošle je godine primio 192.101 eura, član Uprave Andreas Burkhardt 210.230 eura, član Uprave Archibald Kremser 209.595 eura i član Uprave Laszlo Pelle 202.589 eura.

Predsjednik Nadzornog odbora NLB Carpe izjavio je novinarima da je uprava zaključila raspravu o budućim nagradama. Dodao je kako su zaključili anekse ugovora koji “određuju novi nivo plaća, potkrijepljen analizama”.
Novi, veći bruto iznosi kreću se od 340.000 do 420.000 eura bruto godišnje, otkrio je.

Kako je Karpe objasnio u saopštenju za štampu nakon skupštine, ta odluka, koja je stupila na snagu u junu, nije čekala nadzorni odbor u novom sastavu jer se proces odvija već duže vrijeme. “Na kraju smo postigli konsenzus, ali htjeli smo osigurati stabilnu i motivisanu upravu“, naglasio je, dodajući kako “ne razmišljaju o promjenama u upravi”.

Prisustni dioničari su podržali prijedlog o podjeli prošlogodišnje dobiti od 194,49 miliona eura. Za dividende će biti izdvojeno 142,6 miliona eura, 51,89 miliona eura će ostati neraspoređeno i biće prenesena dobit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *