Za nepoštovanje neradne nedjelje kazne od 1.000 do 10.000 eura

Namjera uvođenja neradne nedjelje u prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini neće ugroziti poslovanje poslodavaca, saopštilaje za Antenu M Biljana Jakić iz Ministarstva ekonomije.

“Promet se neće ugroziti već će se prenijeti na ostale dane kojima se obavlja trgovina. Kad pričamo o poslovanju, treba se vezati na sistemski zakon o radu koji je propisao da zaposleni ima pravo na sedmični odmor koji se koristi nedjeljom”, kazala je Jakić za Antenu M.

Poslodavci koji su preko Privredne komore inicirali uvođenje neradne nedjelje smatraju, kako je kazala Jakić, da će na taj način biti bolja produktivnost radnika. Predlagač ovog zakona, Vlada Crne Gore uvrstila je taj član u Zakon o unutrašnjoj trgovini i na taj način je, samo ono što je u Zakonu o radu, precizirala u odnosu da priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom kazala je Jakić.Ona dodaje da je Vlada u odnosu na neradnu nedjelju uvela izuzetke.

“Namjera je bila da damo mogućnost da rade oni poslodavci čijim radom bi se štitio javni interes. Zakonom su precizirani prodajni objekti i druga poslovna mjesta koja mogu raditi”, rekla je Jakić.

Na koji način će kontrolisati da li neko poštuje zakon ili ne, Jakić kaže: “Utvrdili smo koje su to mjere i radnje koje će nadležna inspekcija sprovoditi u slučaju da poslodavci rade nedjeljom. To će biti zatvaranje tih objekata dok je neradna nedjelja kao i kaznene odredbe u rasponu od 1.000 do 10.000 eura. Zakon je u skupštinskoj proceduri.”

Check Also

Nove opcije za Telekomove korisnike: Gigabajti sada rastu na drvetu

Ozelenjavanje i zaštita životne sredine odavno su u fokusu Telekomovih društvenih aktivnosti, kako kroz pojedinačne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *