Pogodnosti blockchaina ograničene za maloprodajne banke

Dodajte komentar

Izvještaj konsultanta za menadžment McKinsey-a sugeriše da maloprodajne banke sporije usvajaju tehnologiju blockchain-a jer se suočavaju sa više izazova u ostvarivanju potencijalnih koristi.

Među glavnim preprekama ka većem usvajanju blockchain-a je teško regulatorno okruženje oko potrošačkog finansiranja i loša reputacija kriptovaluta, kao što je Bitcoin, zbog čega je sektor maloprodajnog bankarstva “nervozan i oprezan” u pogledu bilo kakvih inicijativa vezanih za blockchain, kaže autor Hig Higginson.

Nasuprot tome, svijet investicionog bankarstva intenzivno je eksperimentisao sa blockchainom i pokrenuo niz inicijativa oko izdavanja obveznica, trgovanja, trgovinskog finansiranja, privatnog kapitala i distribucije zarada fondova.

Međutim, Higginson sugeriše da stalni pritisak na tržište maloprodajnog bankarstva može ohrabriti više banaka da razmotre projekte zasnovane na blockchainu. Potencijalni primjeri navedeni u izvještaju uključuju obradu plaćanja uplata, prevenciju prijevara i regulatorno izvještavanje.

McKinsey procjenjuje da bi se više od 4 milijarde dolara moglo uštedjeti na troškovima prekograničnog plaćanja usvajanjem tehnologije distribuirane glavne knjige, dok bi se dodatnih 1 milijardu dolara moglo uštedjeti u troškovima “dobrodošlice” novim klijentima, a procijenjenih 9 milijardi dolara moglo bi se nadoknaditi u sprečavanju prijevara.

Još jedna prepreka usvajanju je poteškoća u jačanju saradnje između visoko konkurentnih maloprodajnih banaka i prevazilaženju izazova stvaranja pouzdanog digitalnog identiteta u decentraliziranoj mreži.

McKinsey sugeriše da bi olakšavanje razmjene konvencionalne valute za digitalnu imovinu i stvaranje jasnije regulatorne slike moglo pomoći povećanju prihvatanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *