Klijentima Atlas banke isplaćeno 70 odsto depozita

Dodajte komentar

Deponentima Atlas banke u stečaju do sada je isplaćeno 62,54 miliona eura ili 69,64 odsto od ukupnih garantovanih depozita, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Novac je do prošle srijede podiglo ukupno 7.930 štediša Atlas banke, koja je u stečaju od 5. aprila.
“Bilo je 19 prigovora Fondu i 16 tužbi Upravnom sudu, od čega 13 za Atlas banku i tri za Invest banku Montenegro (IBM)”, kazali su iz Fonda agenciji Mina biznis.

Savjet Centralne banke (CBCG) uveo je stečaj u Atlas banku, odbjeglog biznismena Duška Kneževića, nakon dvije neuspjele dokapitalizacije. Ukupni depoziti banke 31. marta bili su 189,9 miliona eura, dok oni koji su garantovani, tačnije iznad 50.000, vrijede 89 miliona.

Za stečajnog upravnika imenovan je ekonomista Mirko Radonjić. Odluka o uvođenju stečaja, kako je ranije saopšteno, donijeta je zbog pogoršanja poslovanja te finansijske institucije, a nakon što je privremena uprava banke utvrdila skrivene namjere koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine. Banka je iskazala gubitak veći od 15 miliona eura, a uslov za stečaj su i obaveze banke koje su veće od njene imovine za milion eura.

Fond je do sredine prošle sedmice isplatio i 18,12 miliona eura deponentima Invest banke Montenegro (IBM), što čini 81,13 odsto ukupne obaveze FZD-a. Stečaj u IBM-u proglašen je 4. januara, a fZd je obavezan da isplati 22,58 miliona eura za 2.730 deponenata, od čega je 2.340 građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *