Bankar.me intervju: Rade Vujačić, generalni direktor Soho Grupe i počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori

1 komentar

Soho city, koji se gradi u Baru, jedan je od najambicioiznijih građevinskih projekata na crnogorskoj obali. Projekat, čiji se kraj radova očekuje u oktobru ove godine, se sastoji iz luksuznog hotela, stambenog dijela, poslovnih prostora, trgova, parkova itd. Soho city je projekat od 33 hiljade kvadrata.

O ovom, ali i budućim projektima, razgovarali smo sa generalnim direktorom Sogo Grupe, Radem Vujačićem, koji je ujedno i predsjednik Udruženja Privrednika grada Bara i počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori.

Kompanija “SOHO GRADNJA”, čiji ste generalni direktor, investitor je jednog on najambicioznjih građevinskih projekata na crnogorskom primorju „Soho City“ u Baru. Možete li nam reći nešto više o ovom projektu? Kad se očekuje završetak radova? Koje nekretnine su u ponudi?

Soho City je kao što smo ranije u nekoliko navrata predstavljali, jedan od najambicioznijih projekata u Crnoj Gori, jedna potpuno drugačija arhitektura, posebno za grad Bar, koja se izdvaja kako svojim konceptom i svojom arhitekturom tako i organizacijom. Soho City se sastoji iz stambenog dijela, iz hotelskog dijela i iz poslovnog dijela. Završetak radova ovog projekta se očekuje krajem oktobra ove godine. U ponudi su nekretnine kao što su garsonjere koje se kreću od 30 m2 pa do penthouse-a, površine cca 300 m2. Potražnja za nekretninama u kompleksu je očekivano velika. Ono što ohrabrije je da kupci dolaze iz različitih dijelova svijeta, najvise iz zapadne Evrope i SAD-a. Ono što su klijenti prepoznali je činjenica da smo jhedan od vodećih i sigurnih investitora u Crnoj Gori jer svaki svoj projekat dovedemo do kraja. Iz tog razloga, kupci nemaju dilemu da se odluče da kupe stan u našem objektu dok je je u izgradnji.

Zanimljivo je da ste u okviru ovog projekta klijentima ponudili mogućnost kupovine nekretnina „Bitcoinom“. Otkud ta ideja?

To je jedan sistem koji smo, da tako kažem preslikali, od naših partnera iz SAD-a. Bitcoin-i su jedno vrijeme važili za kriptovalutu koja je kao način kupovine uzela primat, iako je sad u blagom padu. Partneri iz SAD-a, koji imaju iskustva sa ovim načinom plaćanja, su nam nagovijestili da bi i mi mogli da ponudimo kupovinu nekretnina bitcoinom. Pružili su nam svu porebnu  logističku podršku i imali smo par dobrih prodaja za bitcoin-e. I ne samo samo za bitcoin-e, nego i druge kriptovalute.

Po prvi put u Crnoj Gori u okviru projekta “Soho City” implementirali ste “pametne domove”, takozvani „Tesla Smart Home“. Šta se podrazumijeva pod “pametnim domom”?

Mi smo prvi objekat u Crnoj Gori koji ima TESLA SMART HOME. Radi se o jedinstvenom sistemu pametnih domova. Dobili smo ekskluzivno pravo da koristimo logo TESLA SMART HOME i da ga koristimo u svrhe reklame u našem projektu. Ovaj sistem podrazumjeva da putem jednostavne aplikacije na svojim Android/iOS uređajima, kada ste van stana ili van grada, u svom stanu upravljate kućnim aparatima, vršite zaključavanje stana, podešavate temepratutu grijanja ili hlađenja, izdajete određene „komande“ na daljinu kako bi u momentu dolaska u stan, sve potrebne radnje bile već primjenjene. Takođe možete da pratite vrijeme ulaska, zadržavanja i izlaska određenih lica u vašem stanu, koji rade na održavanju higijene npr. Ili ukoliko ste se opredijelili za opciju izdavanja stana, a niste u Baru ili Crnoj Gori. Putem ove aplikacije, vi otključavate stan u momentu kada gosti dolaze u stan i zaključavate kada njihov boravak istekne, kao i sve druge potrebne radnje.

Jedan dio „Soho City“ kompleksa je projektovan u hotel. Koji su kapaciteti hotela i okakvom se hotelu zapravo radi?

U pitanju je mini hotel koji se sastoji od recepcije, restorana, 25 apartmana, vešeraja i svog ostalog potreban propratnog sadržaja. Hotel je napravljen da može da opslužuje Soho City, jer je sve povezano sa TESLA SMART SISTEM-om. Hotel može da bude logistika za sve stanove za ljude koji žele da izdaju svoj stan. Hotel tj. restoran hotela, je tu za sve stanare, neka vrsta dodatne usluge, za ketering i sl. Dakle mogu su dodatno koristiti logističke mogućnosti hotela za stanare. Hotel je predviđen da radi svih 12 mjeseci u godini i smatramo da će njegovi kapaciteti biti popunjeni tokom cijele godine.

Ambasador Gruzije Zaal Gogsadze i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Pored „Soho City“ kompleksa, vaša kompanija je bila investitor brojnih poslovno-stambenih objekata. O čemu se tačno radi i da li postoje konkretni planovi za buduće projekte?

Naša porodična kompanija je poslednjih 10-12 godina, da kažemo od perioda nezavisnosti, bila investitor i sagradila oko 300.000 m2 različitih sadržaja i kapaciteta, od stambenih, poslovnih, turističkih objekata do bolnica (Hipokrat 1 u Pg, Hipokrat 2 Tivtu, Hipokrat 3 koji treba da se otvori u Nikšiću, sljedeći u Baru). Naši sljedeći projekti vezani su uglavnom za turizam. Dio građevinske firme će se usredsrediti u cjelosti na izgradnju Hotela 5 zvjezdica visoke kategorije, kao i propratnog sadržaja takve vrste luxuznih hotela. U planu nam je dovođenje velikih brendova u Crnu Goru ali i otvaranje novih poliklinika, jedne velike bolnice kao i poslovi koje su vezani za finansije ovih investicija.

U maju ove godine imenovani ste za počasnog konzula Gruzije u Crnoj Gori. Šta Vama lično ali i za kompaniju čiji ste direktor znači ovo priznanje?

Znate, uvjek kada jedna Drzava predloži nekog uglednog čovjeka, privrednika, drugoj drzavi, da predstavlja njene interese, a ta matična država to prihvati, to znači da sam i ja i sve moje kompanije na „pravom putu“. To svakako podiže ugled nasih kompanija i smatram sa pravom je tako.

Možete li nam reći, kao počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori, kakvo mišljenje o Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji imaju investitori iz Gruzije. Kakvi su vaši planovi kao počasnog konzula na razvitku međusobnih odnosa?

Kao investiciona destinacija Crna Gora u Gruziji je još uvijek malo poznata. Crna Gora i Gruzija su još uvijek u, da tako kažem, „povoju“  međunarodnih odnosa. Sada je prilika da te odnose produbimo, da proširimo vidike  oba naroda i predstavimo jedne drugima na pravi način, na obostrano zadovoljstvo. Od ovog momenta mi počinjemo da pišemo novu stranicu istorije, fokusiramo se na produbljenje odnosa kako ekonomskih kao glavnih, tako i kulturnih, socijalnih, sportskih. Upravo iz tog razloga Gruzija je mene prepoznala kao uglednog građanina, kao osobu koja je uticajna i koja ima saradnju sa značajnim ljudima u Crnoj Gori, te me predložila za počasnog konzula s idejom da sam ja neko ko bi sve ove odnose mogao da dovede na jedan zavidan nivo. Osnovna djelatnost konzulata će biti rad na unapređenju biznisa kao lokomotive koja će za sobom vući sve ostale sadržaje koji će biti od značaja za obije države i koji će dovesti do napretka i razvoja u svakom pogledu dva naroda. Njegova ekselencija Ambasador Gruzije Zaal Gogsadze, je predložio i bratimljenje gradova, grada Batumi sa Barom jer su veoma slični gradovi, na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Jedan od prvih zadataka konzula će biti i razmjena studenata, medicinskih radnika itd.

Šta je to što privlači strane investitore da dođu i investiraju u Crnu Goru?

Osim prirodnih ljepota kojom se Crna Gora može pohvaliti a koje su dokazano među najljepšim svjetskim prirodnim bogatstvima, veoma značajna je upravo investiciona klima, koju, smatram, bezrezervno podržavaju Predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic i Vlada Crne Gore. Veoma značajno za cjelokupni investicioni ambijent je i što se svakodnevno pokazuju sve veći napori na uklanjanju biznis barijera, koje sve više prepoznaju i strani investitori.

Predsjednik ste Udruženja privrednika Bara. Kako generalno ocjenjujete poslovnu klimu u Crnoj Gori?

Poslovna klima je vrlo povoljna, vrlo interesantna, za šta su, bez sumnje, kao sto sam rekao, zaslužni Predsjednik Crne Gore i Vlada Crne Gore koji ulažu ogromne napore da uklone biznis barijere i da stvore povoljniju poslovnu klimu u Crnoj Gori. To jasno dokazuje i veliki broj renomiranih svjetskih investitora koji ulažu u našu državu.

Kao biznis barijeru, tu jedino vidim to što svi ti veliki ronomirani i svjetski priznati investitori, u nekom dijelu moraju da se “spuste” na loklanu samoupravu i adminstraciju u kojoj često fali znanje i razumjevanje za takve  ljude, investitore.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *