Za tri godine izgubili nevjerovatne 193 milijarde dolara

Investitori u kompaniji General Electric izgubili su desetine milijardi dolara od 2015. godine. Gubitak su napravili zbog sklapanja globalnog sporazuma o zaštiti klime, jer se kompanija nije prilagodila tempu tranzicije na zelenu energiju, pokazala je nova analiza.

U izvještaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) stoji da je tržišna kapitalizacija GE smanjena za “jednostavno zapanjujuće” 193 milijarde dolara u samo tri godine do 2018. – odnosno gotovo za tri četvrtine, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Istraživačka grupa iz Klivlenda piše da su GE i njegovi glavni dioničari pogrešno procijenili pad cijena obnovljivih izvora energije, zanemarujući činjenicu da svijet prelazi na čistu energiju, a dodatni problem bio je kolaps tržišta gasnih turbina i ostale opreme za termoelektrane.

“GE je pogrešno pretpostavio da će tražnja za prirodnim gasom i ugljem nastaviti da prati globalni privredni rast”, zaključuju, optužujući GE za “epski neuspjeh u sistemu korporativnog upravljanja”.

Pariski sporazum iz 2015. godine nalaže državama da preduzmu mjere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na “znatno manje” od dva stepena celzijusa, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stepeni.

Dok su cijene obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, proteklih godina padale, GE je prema IEEFA zaglibio s imovinom vezanom za fosilna goriva vrijednom milijarde dolara, budući da je jeftinija alternativa ograničila tražnju industrije za ugljem i gasom.

Kompanija nije uvažila ni potrebu za poboljšanjem energetske efikasnosti, čiji su glavni pokretač bili obnovljivi izvori energije, razdvajajući tražnju za energijom od globalne privredne aktivnosti, stoji u izvještaju.

GE-ova kancelarija opreme za elektrane, koja je u 2016. godini generisala polovinu dobiti grupe prije oporezivanja, nastavila je da ulaže u proizvodnju gasnih turbina iako je globalna tražnja pala, dodaje se u izvještaju.

Check Also

Odluka Kine dovela do novog velikog pada na kripto tržištu

Poslije jučerašnjeg rasta, tržište kriptovaluta danas je zabilježilo ozbiljan pad i u posljednja 24 sata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *