Budžeti CGES-a proglašeni poslovnom tajnom

Crnogorski elektroprenosni sistem, koji je u većinskom državnom vlasništvu, proglasio je poslovnom tajnom budžete za 2017. i prošlu godinu jer, kako su naveli, sadrže povjerljive informacije koje bi mogle negativno uticati na cjelokupan elektroenergetski sistem i investiranje na berzi.

U odgovoru tog preduzeća na zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) navodi se da budžet CGES-a nije javno dostupan dokument iz razloga što sadrži povjerljive informacije koje se kao takve dostavljaju samo odboru direktora, odnosno glavnim akcionarima.

Država ima 55 odsto akcija, a italijanska Terna 22 odsto. Na čelu odbora direktora je Vesna Bracanović.

Kako su Danu kazali iz MANS-a, CGES je odbio da objavi tražene podatke u cilju zaštite trgovinskih i drugih ekonomskih interesa.

„Ugroženost ekonomskih i trgovinskih interesa je više nego nesporna, posebno ako se uzme u obzir da bi se dostavljanjem tražene dokumentacije stvorili uslovi trećim licima da posjeduju privilegovane informacije, a koje im mogu poslužiti za donošenje odluka o investiranju ili deinvestiranju na berzi. Na taj način bi se trećem licu dala značajna prednost u odnosu na druge potencijalne investitore”, piše u rješenju CGES-a koje je MANS dostavio Danu.

To, kako su dodali, ukazuje na ispunjenost uslova iz člana 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojim je propisano da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije ako je informacija poslovna tajna u skladu sa zakonom.

Kako su naveli iz MANS-a, CGES se poziva na međudržavni sporazum između Crne Gore i Italije, i odredbu ugovora kojim je propisano da će poslovni plan i godišnji budžet biti osnova za upravljanje društvom. Na osnovu toga u CGES-u zaključuju da bi objelodanjivanje njihovog budžeta moglo imati negativan odraz ne samo na ekonomsko poslovanje CGES-a, već i na cjelokupni elektroenergetski sistem.

Iz MANS-a su naveli da podaci o budžetu kompanije u većinskom državnom vlasništvu ne bi smjeli biti tajna.

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *