Putinova investiciona “šestoljetka” želi da uloži 400 milijardi dolara u ekonomiju

U nastojanju da oživi ekonomiju koja već godinama stagnira ili pada, ruski predsjednik Vladimir Putin osmislio je šestogodišnji investicioni plan vrijedan 400 milijardi dolara, a investitorima će ga predstaviti naredne nedjelje na konferenciji u Sankt Peterburgu.

Plan uključuje brojne sektore, od popularne gradnje puteva i aerodroma do zbilja kreativnih područja kao što je ulaganje u klavire i klizališta. Kako navodi The New York Times, Putin poziva Rusiju da kupi 900 klavira i sagradi 50 pokrivenih klizališta. Takođe, zamisao je da ruski naučnici do 2024. godine objave 200 članaka u vodećim časopisima na temu genetike, piše Jutarnji list.

Kritičari smatraju da takav plan predstavlja korak unazad jer povećava ulogu države u procesu odlučivanja, što neizbježno asocira na ekonomski model iz vremena Sovjetskog Saveza. No, ruski ministar ekonomije Maksim S. Oreškin odbacio je takva poređenja, ističući da su nove mjere inovativne i predstavljaju dobru politiku.

– Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve. Ekonomski rast samo je jedan od njih. Planiramo i mnoge druge mjere koje će izravno uticati na kvalitet života ljudi – rekao je Oreškin.

Prije nekoliko mjeseci i ruski biznismeni su pozvani da slijede državu i povećaju kapitalne investicije. Ambiciozni ruski investicioni plan, pretpostavlja se, ujedno je nužni odgovor na američke i evropske sankcije. Plan bi trebalo da podigne raspoloženje u društvu, prepoloviti siromaštvo i poveća životni vijek sa 73 na 78 godina.

Stimulativne mjere, očekuje se, ubrzaće godišnji rast BDP-a na 3,1 posto do 2021. godine. Razgovori u Sankt Peterburgu s izvršnim direktorima kompanija i menadžerima fondova trebali bi donijeti konkretne smjerove tih razvojnih nacionalnih projekata.

Rusija je zapala u ekonomske teškoće u vrijeme finansijske krize kada su cijene nafte snažno pale, a dodatno pogoršanje uslova donijele su sankcije uvedene nakon rata s Ukrajinom 2014. godine. Upravo kako bi se zaštitila od novih udara, zemlja je osnovala fond u koji čuva rezerve od prodaje nafte. Uveden je zakon prema kojem u slučaju da je nafta skuplja od 40 dolara po barelu, porezi na ostvarene prihode šalju se u posebni fond. Na taj je način Rusija već skupila 500 milijardi dolara.

Check Also

Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *