Vjetroelektrana na Možuri počela probni rad

Dodajte komentar

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počela je probni rad koji će trajati 90 dana, tačnije do kraja jula, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Prema nalazu energetskog inspektora, rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora je pozitivan, na osnovu čega je krajem aprila izdata dozvola za početak testne proizvodnje.

“Probni rad je počeo 25. aprila. U toku je tehnički prijem koji treba da bude završen u roku od 90 dana od početka probnog rada, kada se očekuje početak komercijalne proizvodnje struje. Samim tim, vjetroelektrana na Možuri će dobiti upotrebnu dozvolu za rad”, kazali su u Ministarstvu.

Nakon probne proizvodnje energetskog objekta u Ulcinju, u toku koje će se izvršiti provjere usklađenosti sa mrežom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za rad vjetroparka. To je uslov za uključivanje Možure u elektroenergetski sistem, ali i u sistem podsticaja, a trenutno nije poznato koliko će se ono odraziti na račune za struju.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *