Ulcinj preuzima Solanu do septembra 2020. godine

Dodajte komentar

Opština Ulcinj će najkasnije do septembra sljedeće godine preuzeti upravljanje Solanom, jednim od najznačajnih prirodnih resursa koji se prostire na 15 miliona kvadrata. Solanom upravljaju Nacionalni parkovi, koji bi u avgustu trebalo da obnove godišnji ugovor. Šefica Radne grupe za izradu predloga odluke o proglašenju ulcinjske Solane parkom prirode Hatidža Đoni kazala je i da se on sada nalazi na dnevnom redu Skupštine opštine i da cijela Evropska unija očekuje da on bude usvojen.

“Nemamo izbora, jer je zakon jasan – onaj ko nešto proglasi parkom prirode preuzima obavezu da ga štiti i čuva”, kazala je “Vijestima” Đoni, navodeći da su se tome posvetili uprkos ozbiljnim finansijskim problemima.

Evropska komisija je prošle nedjelje konstatovala da prošle godine nije bilo opipljivog napretka na postizanju zaštite tog područja.

Briselski zvaničnici zatražili su odlučnu i hitnu akciju po tom pitanju, naglašavajući da odgovornost sada leži na Opštini da preduzme neophodne mjere kako bi se to područje proglasilo za zaštićenu oblast.

Odgovornost Opštine se, na primjer, u prošlogodišnjem izvještaju nije pominjala. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) izvještaj EK ne doživljavaju kao kritiku već isključivo kao konstataciju činjeničnog stanja – da je zaštita izostala.

Komentarišući nalaz, Đoni, koja je ujedno i potpredsjednica Opštine, kazala je da je maksimalno štitila interes grada „ali i da se više nije moglo“.

“Javnost mora da zna da mi ne preuzimamo obavezu da čuvamo resurse poput recimo Durmitora, nekih rijeka ili jezera. U pitanju je vještački ekosistem na 15 miliona kvadrata, koji je uz to u izuzetno lošem stanju. Ako znamo da je Vlada samo za fizičku zaštitu i nabavku i montažu jedne pumpe potrošila preko milion eura, koliko će Opštinu koštati implementacija takve sofisticirane odluke”, pitala je ona, naglasivši da svi znaju da je realizacija opštinskog budžeta u zadnjih nekoliko godina svega nekoliko miliona eura. Navela je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prije nekoliko dana dalo saglasnost na predlog odluke i da nakon usvajanja u Skupštini, Opština mora osnovati javno preduzeće koje će se baviti zaštitom Solane.

“Uprkos finansijskim problemima, moguće suočeni i sa deficitom stručnih kapaciteta, vjerujem da će to biti uspješna priča. Vjerujem i da će Vlada pomoći da krenemo sa mrtve tačke, a nadamo se i međunarodnim donacijama”, kazala je Đoni.

“Postupak zaštite Solane počeo je prije nekoliko godina nakon što su ambasadori pojedinih zemalja članica EU u Podgorici upozorili na važnost opstanka lokaliteta prepoznatog kao staništa rijetkih ptica i po proizvodnji soli. Brisel je tada otvoreno poručio zvaničnoj Podgorici da Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, neće biti zatvoreno dok se to pitanje ne riješi po evropskim standradima i konvencijama.

Političke volje za njenom zaštitom ima, ona svakako nije prirodna već je prosto nametnuta usljed međunarodnog pritiska, i tako nametnuta ne vjeruje u ekonomsku isplativost fabrike i ne vjeruje u dobronamjernost nas koji pratimo njeno stanje već doživljava Solanu kao teret evropskih integracija”, ocijenila je u razgovoru za “Vijesti” izvršna direktorica CZIP-a Jovana Janjušević.

“Na lokalnom parlamentu leži konačna odluka zaštite ali ne treba zaboraviti da ovom izglasavanju prethodi saglasnost resornog ministarstva, ali i stečajnog upravnika, odnosno Privrednog suda za koji ne znamo da li je uopšte pozitivan i šta će se desiti ukoliko saglasnost uskrate”, upozorila je Janjušević.

Zaštita solane puno je više od izglasavanja odluke na nivou lokalnog parlamenta, njena zaštita kao Natura 2000 područja pratiće se i nakon proglašenja zaštićenim područjem. Čelnica CZIP-a kaže da će tada biti interesantno da li će i koliko sredstava Vlada opredijeliti za Solanu i da li će ta sredstva biti dovoljna da bi govorili o stvarnoj zaštiti i sanaciji ili će “držati ovog pacijenta na aparatima i koliko dugo”.

“Na kraju krajeva, opština je ta koja ostaje sa međunarodnim problemom na svojoj teritoriji, koja treba dalje da nastavi da se brine o urušenom ekosistemu, čiji troškovi održavanja i revitalizacije koštaju milione. I sve ovo pada na opštinu čija su javna preduzeća već milionski dužnici pod prijetnjom stečaja”, kazala je ona.

Nrekić: Vlada će biti uz nas

Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić nema dilemu oko toga da li će Vlada pomoći u implementaciji odluke.

“Mi smo se ozbiljno ponijeli prema cijelom problemu i tokom ove ili naredne sedmice predlog odluke će bit usvojeni. U pitanju je važan projekat i siguran sam da će Vlada biti uz nas”, kazao je Nrekić.

Predsjednik ulcinjskog parlamenta Ilir Čapuni kazao je da je Studija o zaštiti gradskim vlastima proslijeđena krajem prošle godine.

“Opština je dužna da proceduru finalizacije uradi pažljivo i marljivo, što i radi. Zato što ne želimo da Opštinu uvedemo u novu pravnu avanturu koju su na konferenciji o Solani u prisustvu diplomatskog kora i predstavnika Vlade, najaviili predstavnici Eurofonda”, kazao je Čapuni “Vijestima”. Naglasio je da je procedura napokon dobila i skupštinski epilog, jer je uvrštena u dnevni red tekuće sjednice koja se nastavlja danas, a da se sada očekuje i saglasnost od Privrednog suda.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *