Top 10 evropskih zemalja po stranim investicijama

Prvih 10 evropskih država po broju stranih direktnih investicija su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španija, Belgija, Poljska, Turska, Holandija, Rusija i Irska, pokazuje studija kompanije Ernst & Young koja je objavljena u srijedu.

Ova firma sprovela je anketu o privlačnosti Evrope u kojoj je učestvovalo više od 500 međunarodnih kompanija, a 56 odsto ispitanika navelo je zapadnu Evropu kao jedan od tri najbolja regiona za investicije.

U Britaniji su sprovedena 1.054 investiciona projekta u 2018, u Francuskoj 1.027, u Njemačkoj 973, u Španiji 314, u Belgiji 278, u Poljskoj 272, u Turskoj 261, u Holandiji 229, u Rusiji 211 i u Irskoj 205.

Srednja i istočna Evropa je drugi najtraktivniji region za strane direktne investicije na svijetu, odmah poslije zapadne Evrope, navodi se u studiji.

Uspjeh srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja nije zanemarljiv, budući da je ova regija pre pet godina bila tek na četvrtom mjestu po privlačnosti za investitore, navodi se u anketi.

Strane direktne investije u Evropi opale su u 2018. godini po prvi put u posljednjih šest godina, i to za četiri odsto, a sprovedeno je 6.356 investicionih projekata.

Evropski BDP usporio je rast i iznosio samo 1,8 odsto prošle godine, a na investicije uticali su i strani faktori, kao što je slab rast američkih investicija u Evropi, usporavanje privrednog rasta Kine i Japana.

Anketirane kompanije ocenile su da privlačnost Evrope za strane direktne investicije najviše ugrožava Bregzit, dok je na drugom mestu politička nestabilnost u EU, na trećem porast populizma i protekcionizma i na četvrtom globalna politička neizvesnost.

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.