Deficit budžeta 68,5 miliona eura

Dodajte komentar

U prvom kvartalu ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 68,5 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U odnosu na plan deficit je manji za 95,9 miliona, dok je u odnosu na prvi kvartal 2018. godine manji 2,2 odsto ili skoro šest miliona eura. Samo u martu Vlada je napravila minus od skoro 25 miliona eura.

Prihodi bu džeta u periodu januar-mart tekuće godine iznosili su 371,3 miliona eura, što je u odnosu na plan više za 16,6 miliona eura ili 4,7 odsto, dok je u odnosu na isti period lani više za 43,8 miliona eura ili 13,4 odsto.

– Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost veća za 19,6 miliona eura, doprinosa za 4,9 miliona eura i akciza za 1,3 miliona eura. Pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat je rasta ekonomske aktivnosti, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, kao i sprovođenja redefinisane akcizne politike, piše u izvještaju Ministarstva finansija o izvršenju budžeta u prvom kvartalu.

Izdaci budžeta u prvom kvartalu iznosili su 439,8 miliona eura ili 9,2 odsto BPD-a i u odnosu na planirane manji su za 79,3 miliona eura, odnosno 15,3 odsto.

– U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena ]e na nivou od 191,6 miliona eura i manja je za 38,6 miliona ili 16,8 odsto u odnosu na planiranu, dok je kapitalni budžet realizovan u iznosu od 57,8 odsto prvobitno planiranog. Niže ostvarenje tekuće budžetske potrošnje rezultat je niže realizacije kapitalnih izdataka tekućeg budžeta i ostalih izdataka, piše u dokumentu resora koje vodi Darko Radunović.

U poređenju sauporednim periodom prethodne godine, izdaci su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 42,3 miliona eura, od čega se na kapitalni budžet odnosi 29 miliona, i to u dijelu projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa.

Na čelu Vlade od kraja 2016. godine je Duško Marković. Vlada je lani imala deficitu iznosu od skoro 160 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *