Berlin zamrzava cijene stanarina na pet godina

Dodajte komentar
Berlin

Pred Senatom u Berlinu 18.juna će biti predlog da se stanarine zamrznu na rok od pet godina. Propis o zamrzavanju, ukoliko bude usvojen, stupiće na snagu 1.1.2020.godine.

Glavni grad Njemačke spada među gradove u kome je problem stambenog prostora i visine stanarina ekstremno izražen.

Ogroman skok cijena nekretnina i njihovog zakupa u Berlinu, ali i širom Njemačke, doveo je inače do toga da se kirije sagledavaju kao najveća “socijalna bomba” u najjačoj evropskoj ekonomiji, prenosi Blic.

Upravo to što je u prijestonici Nemačke proteklih deset godina udvostručena cijena nekretnina, a za oko 90 odsto povećana cijena njihovog zakupa uticalo je na to da je proteklih nedjelja i mjeseci glavna politička tema da li bi trebalo država da zamrzne cijene kirija ili čak da prinudno otkupi stanove od kompanija koje izdaju stanove.

Iako je najjača evropska ekonomija, Njemačka je zemlja sa procentualno najviše podstanara u Evropskoj uniji – čak 48 odsto stanovništva, to jest oko 40 miliona ljudi.

Prema statistici Eurostata, broj onih koji u Njemačkoj žive u sopstvenim nekretninama, makar još otplaćivali hipotekarni kredit za njih, tek odnedavno je nadmašio broj podstanara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *