Aiways U5 će biti prvi kineski električni automobil u Evropi

Kineski proizvođači automobila dugo su željeli da prošire svoje tržište. Iako su ostvarili mali napredak u jugoistočnoj Aziji i Africi, imali su vrlo slab uspjeh na razvijenim tržištima kao što su SAD i Evropa.

To ne zaustavlja Aiways, proizvođača električnih vozila sa sjedištem u Šangaju. Ova četiri godine stara kompanija nedavno je za Quartz otkrila da planira da ponudi svoj vodeći automobil, U5, u Njemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Holandiji sljedećeg proljeća. Ako sve bude išlo po planu, Aiways će postati prvi električni automobil koji se prodaje u Evropi.

Strategija kompanije uključuje preskakanje zastupnika i pružanje direktne prodaje i leasinga potrošačima. To će joj pomoći da smanji troškove i konkuriše tradicionalnim proizvođačima. Alexander Klose, potpredsjednik za operacije u inostranstvu, izjavio je za Financial Times da će se U5 prodavati po cijeni manjoj od 40.000 eura (44.700 dolara).

Na leasing opcijama, Aiways razgovara s Vehiculumom, njemačkim startupom koji nudi online leasing tržište. Klose nije rekla koliko će koštati zakup U5, ali je napomenuo da sporazumi koji su kraći od godinu dana neće biti ponuđeni. Nasuprot tome, Lynk & Co brandirana vozila, koje je izradio kineski proizvođač automobila Geely, biće ponuđena u Evropi sljedeće godine putem mjesečne pretplate.

Međutim, Aiwaysov vremenski okvir može biti previše ambiciozan. Zbog ograničenja vlade u Kini, kompanija je tek nedavno dobila dozvolu za proizvodnju automobila. U partnerstvu s kineskim proizvođačem automobila Jiangling Motors, počeće masovnu proizvodnju modela U5 za domaće tržište u septembru, samo osam mjeseci prije nego što želi isporučiti model u Evropu, koja ima različite sigurnosne standarde.

Električna vozila ostaju svijetla tačka za Kinu. Čak i uslijed prošlogodišnjeg usporavanja, prodaja električnih vozila nastavila je rasti. Vlada vidi “struju” kao način na koji bi kineski proizvođači automobila mogli steći uporište na razvijenim tržištima. A s napetostima u trgovinskom ratu koje zamagljuju perspektivu u SAD-u, Evropa je sada obećavajuća destinacija.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.