Više od 40 odsto Amerikanaca misli da je socijalizam dobar

Dodajte komentar

Prema najnovijim anketama, 43 odsto građana Sjedinjenih Američkih Država smatra da je socijalizam „dobra stvar”, navodi Svjetski ekonomski forum (WEF).

Anketno pitanje glasilo je „da li bi neki oblik socijalizma bio dobar ili loš za državu u cjelini?” a procenat onih koji su odgovorili pozitivno značajno je porastao u odnosu na sredinu prošlog vijeka.

Kako navodi WEF, pozivajući se na anketu Galupa, u 1942. godini podrška socijalizmu bila je samo 25 odsto.

Svjetski ekonomski forum navodi da je socijalizam ponovo tema u SAD zahvaljujući popularnosti političara kao što su Aleksandria Okasio-Kortez i Berni Sanders, koji otvoreno iskazuju podršku “demokratskom socijalizmu”.

Međutim, rast popularnosti socijalizma dolazi zbog smanjenja broja građana koji su neopredeljeni prema njemu, a ne onih koji su protiv.

Broj Amerikanca koji misle da je socijalizam loš takođe je porastao – sa 40 odsto 1942. godine na 51 odsto 2019.

Procenat onih koji nisu imali mišljenje prema socijalizmu drastično je pao sa 34 odsto u 1942. godini na samo šest odsto u 2019.

Ranije ankete pokazale su da sve Amerikanaca (23 odsto) socijalizam poistovećuje sa društvenom jednakošću nego sa državnim vlasništvom nad sredstvima proizvodnje (17 odsto). Radi poređenja, 1949. godine procenat potonjih je bio duplo veći, navodi WEF.

Takođe, veliki procenat građana SAD koje je ispitivao Galup – 29 odsto njih – izrazio je očekivanje da će u narednih 50 godina na svijetu biti više socijalističkih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *