Trgovinski sukob uzima danak: Svjetska banka snizila prognozu globalnog rasta

Dodajte komentar

Globalna ekonomija je u prvoj polovini godine opala više nego što se očekivalo, dok su trgovinski i investicioni tokovi između zemalja opadali brže nego što se očekivalo, prema polugodišnjim prognozama Svjetske banke.

Ovo je smanjilo prognozu globalnog rasta za 2019. na 2,6%, nakon što se u januaru očekivao rast od 2,9%.

“Došlo je do pada poslovne klime, sve većeg usporavanja svjetske trgovine i sporih ulaganja u zemlje u razvoju i razvijenim zemljama”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass. “To je zabrinjavajuće, jer slabe investicije slabe temelje za održivi rast”.

Globalni rast u 2019. vjerovatno će biti najslabiji od 2016. godine, dok je rast trgovine na dobrom putu da postane najniži od globalne finansijske krize prije više od deset godina. Prognoze Svjetske banke ukazuju da tekući trgovinski sporovi utiču na globalnu ekonomiju.

Prognoze za SAD i Kinu, koje su već imale snažno slabljenje, ostale su nepromijenjene u najnovijem izvještaju Svjetske banke. Za SAD predviđen je pad na 2,5 odsto u 2019. godini sa 2,9 odsto u prošloj godini, dok se za Kinu očekuje usporavanje na 6,2 odsto, sa 6,6 odsto.

Iznenađenje u najnovijoj prognozi Svetske banke jeste da nije šteta nanijeta dvjema najvećim ekonomijama u njihovom trgovinskom konfliktu, već stepenom njenog međunarodnog uticaja.
Svih šest globalnih regiona zemalja u razvoju i razvijenih zemalja imalo je slabije procjene svojih izgleda za rast u prvoj polovini godine.

Međutim, prognoza još uvijek ne uključuje utjecaj nedavne prijetnje SAD-a da se uvede kazna od 25 posto na dodatnu kinesku robu vrijednu 300 milijardi dolara, koja bi mogla početi kasnije ovog mjeseca. Prijetnja kaznenim tarifama protiv Meksika takođe nije uključena u prognozu.

“Pošteno je reći da je svjetska ekonomija na raskršću”, rekao je Ayhan Kose, ekonomista Svjetske banke odgovoran za prognozu. On je napomenuo da kreatori politike mogu sklopiti sporazume koji će ili oživjeti globalnu ekonomiju ili krenuti ka eskaliranju trgovinskih sporova, izvještava Indiaktor.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *