Poreska uprava: Prosječnu zaradu obračunava na osnovu iznosa prijavljenih plata

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) podatak o prosječnoj zaradi obračunava na osnovu iznosa plata čija je isplata prijavljena toj instituciji, a ne na osnovu zarada za sve zaposlene koji se vode u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika.

Iz PU su reagovali na osnovu prošlonedjeljne rasprave u Skupštini o prosječnoj bruto zaradi.

Poslanika DF-a Milutina Đukanovića je zanimalo koliko je, prema podacima PU, od prošle godine do 1. maja ove, po mjesecima obračunato zarada zaposlenih i koliko je iznosila prosječna bruto, a koliko neto plata.

“Može se utvrditi samo sedam dana u odnosu na 27. maj kada je rađen izvještaj za potrebe odgovora na poslaničko pitanje, broj zaposlenih za koje je prijavljena zarada kroz IOPPD obrasce za mart ove godine uvećan je za skoro 10.000 i u ovom trenutku iznosi 119.190. Očekuje se da će i dalje rasti pri daljem podnošenju prijava od poslodavaca, imajući u vidu da je broj zaposlenih prijavljenih na osiguranje za mart 173.710”, naveli su u PU.

Oni su dodali i da, za razliku od Monstata koji obavlja statističke analize po sopstvenoj metodologiji i u skladu sa propisanim nadležnostima, PU vodi evidenciju sa egzaktnim podacima o zaposlenima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *