Italijanska ideja o paralelnoj valuti mogla bi ozbiljno da poljulja eurozonu

Dodajte komentar

Političari iz Sjeverne Lige Metea Salvinija svaki čas nabacuju ideju o paralelenoj valuti, a tzv mini-botovi, za koje je italijanski parlament nedavno glasao, prvi su korak u tom smjeru. Riječ je o finansijskom instrumentu kojim bi populistička vlada Italije mogla da destabilizuje eurozonu, ili barem ugrozi Brisel i Evropsku uniju i posije novo sjeme razdora u srcu monetarne unije.

Prošle nedjelje, poslanici italijanskog Donjeg doma glasali su za uvođenje mini-botova (BOT, zapis državne blagajne). Država će ubuduće imati pravo da njima plaća domaće isporučioce, ali i da ih prima kao sredstvo za podmirivanje poreskih dugova. Time su ispunjeni uslovi da budu označeni kao sredstvo plaćanja, pogotovo što bi mini-botovi, kako nagovještava oznaka “mini”, trebalo da se izdaju u malim apoenima (npr. 100 eura).

Odatle je vrlo mali korak do paralelne valute, a to je upravo ono što je Mateo Salvini, predsjednik desničarske Lige i zamjenik premijera, vjerovatno želio da postigne, piše “Velt”.

Tomas Majer, glavni ekonomista i osnivač Istraživačkog instituta “Flosbah fon Štorh” vjeruje da mini-botovi treba da posluže kao “pretnja Evropskoj komisiji u predstojećem postupku o budžetskom deficitu”. Na taj način, Rim doduše, ne bi mogao da zaobiđe fiskalne kriterijume, jer se odnose na deficit i stanje dugova, a ne na način finasiranja.

– Ali to bi bio način da upute prijetnju da će postepeno napuštati eurozonu ukoliko ih EU prisili na smanjenje deficita – smatra Majer.

Posle Njemačke i Francuske, Italija je treća ekonomija u eurozoni. Za razliku od drugih ekonomija, međutim, nije vidno profitirala od monetarne unije, a vrijednost akcija na milanskoj berzi već deset godina se ne mijenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *