Delta City: Zbog neradne nedjelje gubitak milion eura mjesečno

Dodajte komentar

Menadžment šoping mola Delta City uputio je reagovanje povodom informacija u vezi sa odbijanjem zahtjeva šoping mola Delta City da radi nedjeljom. Oni su istakli nekoliko važnih posljedica koje ova odluka nosi sa sobom.

Subota i nedjelja su dva najvažnija dana za modnu i sportsku maloprodaju, a brojke govore da vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18,000 do 24,000 ljudi. Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou naših zakupaca. Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20% radne snage na nivou centra ostati bez posla. Za konačan ishod ovakva odluka se odražava i na obaveze koje svi naši partneri, ali i mi kao šoping mol, imamo prema državi – plaćanje manjeg poreza na dobit, i manje prihode na osnovu PDV-a”, navode iz menadžmenta Delta City-a.

Šoping mol kao destinacija i mjesto za organizaciju događaja, sugrađanima je najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade. Značajno je napomenuti, kako su kazali, da vikendom u Podgoricu dolaze brojni gosti i kupci iz drugih gradova Crne Gore, ali i susjednih zemalja.

Domino efekat neradne nedjelje bi mogao da se odrazi na izlazak velikih internacionalnih modnih brendova iz Crne Gore. Slično iskustvo smo imali s renomiranim britanskim maloprodajnim lancem Marks&Spencer kada se ova kompanija povukla s tržišta Crne Gore, upravo zbog neispunjavanja zacrtanih finansijskih planova. Šoping mol nije samo tržni centar, već objekat u službi turističke ponude imajući u vidu da predstavlja svojevrsnu destinaciju, koja osim kupovine nudi i zabavne sadržaje poput dječje igraonice i bioskopa, a u danima vikenda se uglavnom organizuju najraznovrsnije manifestacije od kojih mnoge imaju turistički karakter, a daju mogućnost promocije i malih biznisa, kao što su Sajam antikviteta, rukotvorina, i mnogi drugi”,  navodio se u saopštenju Delta City-ja.

Navode da će šoping mol Delta City će kao i do sada  poštovati sve zakone države Crne Gore. Ipak, smatraju da crnogorsko društvo ima najviše štete od predložene promjene zakona, a na to ukazuju i primjeri iz regiona i svijeta.

U svim državama regiona i većini evropskih zemalja molovi rade nedeljom

U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, čak i Sloveniji (skraćeno radno vrijeme nedeljom), molvi rade nedeljom. Isti je slučaj i sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Finskom, Danskom, Švedskom.

Iskustvo Mađarske

Kakve efekte je imao Zakon o neradnoj nedjelji u Mađarskoj, najbolje se ogleda u činjenici da je ovaj zakon suspendovan nakon nekoliko mjeseci primjene.

“Zakon je stupio na snagu u novembru 2014, uprkos ispitivanjima javnog mjenja koje je pokazalo da 64% stanovništva želi da prodavnice, posebno šoping molovi budu otvoreni nedjeljom i uprkos studiji iz 2011. godine, koja je predviđala gubitak od preko 10,000 radnih mjesta što je gubitak od oko 27 biliona forinti (oko 85,000,000 EUR) u taksama i socijalnim davanjima. Naplata PDV-a bi opala za 7, 6 biliona forinti (oko 23,000.000 EUR) što dovodi do konačne cifre od 49 biliona forinti (oko 91.000.000 EUR), godišnje koliki bi bio ukupan gubitak države”, navodi se u saopštenju.

Nakon svega nekoliko mjeseci, tačnije u martu 2015. godine Zakon je suspendovan i nakon toga su šoping molovi dodati listi kojom se izuzimaju iz primjene istog. Osim šoping mola, u ovoj zemlji izuzete su apoteke, benzinske pumpe, javni marketi, sajmovi i pijace, hoteli i restorani i objekti koji pružaju bilo koju vrstu turistučke usluge, kao i kulturne ustanove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *