Evropsko đubrište njemačkih polovnih automobila

Dodajte komentar

Dizel-automobili starije proizvodnje u Njemačkoj se više gotovo uopšte ne kupuju. Zato kupaca ima napretek. Ekološki aktivisti smatraju da se u srednjoj i istočnoj Evropi stvara veliko “đubrište”, prenosi DW.

Ugled dizelaša posljednjih godina pao je na niske grane. Zbog dizel-skandala i najavi zabrane vožnje, oni su se našli na zlu glasu.

Sada mnogi polovni automobili sa pogonom na dizel-gorivo nalaze svoj novi dom U Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi – zbog čega se bune aktivisti zaštite životne sredine.

Pročitaj još: BiH zabranila uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina

U Rumuniji je, prema zvaničnim podacima, broj registrovanih polovnih dizelaša se u 2018. povećao za više od 31.000 u odnosu na 2017. godinu. I u Češkoj je trgovina polovim automobilima iz Njemačke doživjela pravi bum.

Petr Prikril iz Češkog saveza trgovaca polovnim automobilima kaže da se čak može govoriti o invaziji – uvoznici odlaze u Njemačku i profitiraju od nesigurnosti njemačkih potrošača.

Kupce zanima potrošnja

Prema istraživanju tržišta koje je sprovela AAA, jedna od najvećih srednjeevropskih firmi za trgovinu polovnim automobilima, 63 odsto automobila koji se u Češkoj prodaju preko oglasa potiče iz Njemačke, a 60 odsto uvezenih polovnjaka ima dizel-motor. U susednoj Slovačkoj, udio dizelaša iznosi čak 78 odsto.

Sve to su registrovali njemački trgovci. Trećinu njih direktno kontaktiraju trgovci iz inostranstva koji potom kupuju njihove automobile sa dizel-motorima – kako je pokazala anketa DAT-dizel-barometra iz novembra 2018.

U Češkoj kao ni u Poljskoj, Hrvatskoj ili Srbiji, ne postoje ekološke gradske zone.

“Ovde još vozimo neometano i slobodno, bez ikakvih ograničenja”, kaže Prikril, koji navodi da zastupa oko 400 firmi za prodaju automobila.

“Kupac pita koliko goriva automobil troši – to je ono što ga zanima”, dodaje.
A tu dizel-motori imaju prednost jer troše 20 do 30 odsto manje goriva od benzinskih.

Zaštitnici životne sredine su ogorčeni.

U Rumuniji je – prema godišnjem izveštaju saveza proizvođača automobila ACEA – prosječna starost automobila čak 16 godina, iako se tamo daju novčane premije za pređu automobila na otpad.

U Češkoj je prosječna starost automobila 14 godina, u Poljskoj 13, u Hrvatskoj – 14. Poređenja radi, u Njemačkoj ona iznosi 9 godina.

Organizacije za zaštitu životne sredine su ogorčene zbog ovakvog razvoja situacije.

“Jugoistočna i Srednja Evropa ne smiju sada postati đubrišta za stare automobile koji prekomjerno zagađuju vazduh”, rekao je Jan Pinos iz pokreta Hnuti duha u Pragu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *