Štrajk u Francuskoj paralizovao najveću fabriku Nutelle u svijetu

Dodajte komentar

Fabrika Nutelle u sjevernoj Francuskoj, najveći svjetski proizvođač ovog namaza u svijetu, paralizovana je već sedam dana štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvijestili su predstavnici sindikata.

Fabrika u Villers-Ecallesu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferrera, uobičajeno proizvodi 600.000 tegli Nutelle dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svjetske proizvodnje tog slatkog namaza, izvještavaju francuski mediji.

Gotovo 160 radnika u tom pogonu štrajkuje od ponedjeljka prošle sedmice, kaže Fabrice Canchel iz sindikata Force Ouvriere (FO), prenio je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

“Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike”, dodao je.

Proizvodnja slatkiša Kinder Bueno stoji skoro sedmicu dana, a od četiri proizvodne linije Nutelle radi samo jedna, i to sa svega 20 posto kapaciteta, navodi Conchel i napominje da “polako ponestaje sirovina”.

Radnici traže povećanje plata od 4,5 posto, kao i bonus u iznosu 900 eura, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4 posto.

U Ferreru nisu željeli da komentarišu štrajk.

Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je “blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito” i zaprijetila da će zatražiti sudski nalog kako bi osigurala pristup, što predstavnik sindikata ocjenjuje kao “neprihvatljivo kršenje prava na štrajk” .

Proizvodnja Nutelle se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, dijelom zbog slabog roda lješnika u Turskoj, koja je najveći svjetski izvoznik.

Fabrika u Villers-Ecallesu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolene Royal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *