Saudijska najava podigla cijene nafte prema 63 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte blago su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, prema 63 dolara, nakon što je najveća izvoznica Saudijska Arabija nagovijestila da bi vodeći proizvođači mogli nastaviti s koordiniranim ograničavanjem snabdijevanja i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u junu porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,40 dolara. U petak je u terminskim ugovorima za isporuke u lipnju zaključila trgovanje u minusu 2,38 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 54,17 dolara. U petak je zaključio trgovanje u minusu 3,09 dolara.

Tržišta je na kraju prošle nedjelje uzdrmala prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na meksički uvoz ako južni susjed, važan trgovinski partner SAD-a i značajan proizvođač nafte, ne zaustavi ilegalnu imigraciju.

Danas su se cijene stabilizovale nakon što je Saudijska Arabija nagovijestila da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, nastaviti upravljati opskrbom kako bi se izbjegao višak na strani ponude.

“Učinićemo što treba kako bismo osigurali stabilnost tržišta i nakon juna. Za mene to znači spuštanje zaliha s trenutno povišenih nivoa”, izjavio je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih za list Arab News.

Vodeći proizvođači odlučili su da smanjuju opskrbu u prvoj polovini ove godine, za 1,2 miliona barela dnevno, kako bi potaknuli smanjenje zaliha i poduprli cijene.

“Cijene je, između ostalog, poduprla sklonost Saudijske Arabije nastavljenom ograničenju snabdijevanja, možda i u povećanom opsegu, iz skupine OPEC+”, komentarisao današnja kretanja na tržištu Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

“Do sastanka OPEC+ povećanje cijena nafte kočiće ipak eskalacija trgovinskog rata Sjedinjenih Država s Kinom, Evropskom unijom i Meksikom”, dodao je Kumar.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *