Njemačkoj nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona

Dodajte komentar

Njemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, a nastavi li se trend opadanja broja kamiondžija, država bi mogla doživjeti kolaps logistike i trgovine, javljaju njemački mediji.

Njemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne. “Nalazimo se na ivici kolapsa u snabdijevanju i logistici”, izjavio je portparol udruženja Dirk Engelhard.

Iz udruženja zahtijevaju preduzimanje mjera potrebnih da bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima, piše ZDF.

Niska plata i loši uslovi rada učinili su taj posao nepopularnim. Upravo tema nedostatka vozača kamiona biće glavna tema programa četverodnevnog Sajma transporta i logistike koji u utorak počinje u Münchenu.

Portparol sajma Stefan Rummel upozorio je da svake godine u Njemačkoj 30.000 vozača kamiona ode u openziju, a da novih vozača dođe tek polovina od toga broja.

Više od trećine vozača ima 55 i više godina, a tek 2,5 posto ih je mlađih od 25 godina. Samim tim, 40 posto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sljedećih 10 – 15 godina.

Za 10 godina nedostajaće 150.000 vozača

Tako bi 2030. godine u Njemačkoj moglo nedostajati čak 150.000 vozača kamiona, navodi Rummel. Udio žena u ovom zanimanju tek je 1,7 posto.

“Istovremeno se povećava obim transporta. Tome je doprinijelo i snažno povećanje u online trgovini. Prazninu u radnim mjestima koja nastaje iz dana u dan ne mogu popuniti više ni vozači iz istočnog dijela Evrope”, istakao je Dirk Engelhard.

Navodi da špediteri očajnički traže nove ljude, čak i na parkiralištima. “Predstavnik DHL-a govori da se vozači nigdje ne mogu pronaći, a trend je sličan i u drugim zemljama EU-a”, kazao je. “Ovo nije horor-scenario koji prizivamo, ovo je kolaps u snabdijevanju koji nam zaista dolazi velikom brzinom”, dodao je.

Nedostatak vozača kamiona osjećaju poslodavci, ali i sami vozači, koji ne uspijevaju da smanje prekovremene radne sate. “Nedostatak osjeća i kupac jer u trgovinama nedostaju proizvodi”, kazao je Bernd Ohlmann iz Udruženja za trgovinu Bavarske, javlja Dnevnik.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *