Njemačkoj nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona

Njemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, a nastavi li se trend opadanja broja kamiondžija, država bi mogla doživjeti kolaps logistike i trgovine, javljaju njemački mediji.

Njemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne. “Nalazimo se na ivici kolapsa u snabdijevanju i logistici”, izjavio je portparol udruženja Dirk Engelhard.

Iz udruženja zahtijevaju preduzimanje mjera potrebnih da bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima, piše ZDF.

Niska plata i loši uslovi rada učinili su taj posao nepopularnim. Upravo tema nedostatka vozača kamiona biće glavna tema programa četverodnevnog Sajma transporta i logistike koji u utorak počinje u Münchenu.

Portparol sajma Stefan Rummel upozorio je da svake godine u Njemačkoj 30.000 vozača kamiona ode u openziju, a da novih vozača dođe tek polovina od toga broja.

Više od trećine vozača ima 55 i više godina, a tek 2,5 posto ih je mlađih od 25 godina. Samim tim, 40 posto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sljedećih 10 – 15 godina.

Za 10 godina nedostajaće 150.000 vozača

Tako bi 2030. godine u Njemačkoj moglo nedostajati čak 150.000 vozača kamiona, navodi Rummel. Udio žena u ovom zanimanju tek je 1,7 posto.

“Istovremeno se povećava obim transporta. Tome je doprinijelo i snažno povećanje u online trgovini. Prazninu u radnim mjestima koja nastaje iz dana u dan ne mogu popuniti više ni vozači iz istočnog dijela Evrope”, istakao je Dirk Engelhard.

Navodi da špediteri očajnički traže nove ljude, čak i na parkiralištima. “Predstavnik DHL-a govori da se vozači nigdje ne mogu pronaći, a trend je sličan i u drugim zemljama EU-a”, kazao je. “Ovo nije horor-scenario koji prizivamo, ovo je kolaps u snabdijevanju koji nam zaista dolazi velikom brzinom”, dodao je.

Nedostatak vozača kamiona osjećaju poslodavci, ali i sami vozači, koji ne uspijevaju da smanje prekovremene radne sate. “Nedostatak osjeća i kupac jer u trgovinama nedostaju proizvodi”, kazao je Bernd Ohlmann iz Udruženja za trgovinu Bavarske, javlja Dnevnik.hr.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *