Kako su Beograđanka i Crnogorac sagradili 7 hotela u Boki

Milena i Nikola Milić su bračni par koji u jednom od najljepših zaliva ima uspješan biznis u hotelijerskoj industriji. Posjeduju sedam hotela visoke kategorije, plažu i plažni restoran. Milena je rodom iz Beograda a prije 10 godina došla je da živi u Boku kotorsku. Nikola je iz Crne Gore i svojom upornošću, radom i investiranjem uspio je da stvori regionalno prepoznatljiv brend – hotelsku grupaciju „Casa del Mare“. U sklopu grupacije posluje i Bokaca – plaža sa restoranom koju je pretvorio u oazu za uživanje.

„Hotelska grupacija ’Casa del Mare’ je nastala pre oko 10 godina sa prvom investicijom moje porodice, koju smo preuzeli da vodimo supruga i ja. Imali smo tada  23 – 24 godine. Poželjeli smo da osnujemo grupaciju za upravljanje malim hotelima, jer smo shvatili da je u našoj državi glavna privredna grana turizam a hotelijerstvo je, generalno, perjanik i glavni turistički proizvod“, kaže Nikola.

Imajući u vidu da se u Crnoj Gori izgradilo dosta velikih hotelskih lanaca porasla je i konkurencija.

„Dolaskom velikih hotelskih lanaca shvatili smo da će biti neophodno da bi se pariralo njihovom znanju, operativi, strandardima i procedurima, da i mi imamo isto i u malim butik hotelima. Inače, broj butik hotela je u porastu i sve više postaju interesantni turistima“.

Ispod hotela Casa del Mare, nalazi se plaža i plažni restoran Bokaca koju su Milići sagradili.

„Krajem sezone 2009. otvoren je naš prvi hotel Casa del Mare nakon čega smo, godinu dana kasnije, investirali u plažu Bokaca. Ranije je na prostoru gdje se danas nalazi plaža i restoran bila deponija , uz samu obalu sadašnjeg kupališta.  Pre 1979. na ovom mjestu je postojala kuća koja se nakon razornog zemljotresa našla u moru. Stare fotografije pokazuju da je ovde bilo malo poluostrvo a na njemu je bila lepa pešćana plaža i ta stara kamena kuća. Na tom mestu je napravljena Bokaca“, priča Nikola.

Nakon rasčišćavanja terena krenuli su u izgradnju a 2016. godine  dobili su dokumentaciju od Morskog dobra i resornog ministarstva.

„Naš prvi hotelski objekat do 2017. godine imao je osam smještajnih jedinica sa kategorijom od četiri zvjezdice. Sada radimo rekonstrukciju i nadogradnju i hotel Cala del Mare će imati 17 smještajnih jedinica i kategoriju od pet zvjezdica.  Meni i mojoj sugruzi, ali i ljudima koji su se u međuremenu zajedno sa nama oformili u ovom poslu, je važno da ovo bude show room brenda Casa del Mare, u smislu poslednjih tehnoloških dostinuća, našeg znanja i pravca u kom želimo dalje da se razvijamo u sferi butik hotela. Inače u zalivu imamo sedam hotela i svi su u kategorijama četiri i pet zvjezdica“.

Prema njegovim riječima u renoviranom hotelu  sve sobe su različite i temaski odvojene, a teme su vezane za  – mandarinu, maslinu, lavandu, nar, mimozu….Supruga Milena je sa dizajnerom enterijera u muzejima u Perastu i Kotoru pronašla mustre za bokeljske čipke koje su ugravirane na ulaznim vratima svake sobe u drvetu.

„Hotel ima i spa centar sa bazenom, saunom, parnim kupatilom, malu kongresnu salu za 40 do 50 ljudi, dječiju igraonicu, dva restorana, na krovu će biti zen bašta sa hidromasažnom kadom, teretana…U suštini, ono što je razlika između butik hotela i velikih hotela je da veliki pružaju sadržaje ali ne mogu da pruže personalnu uslugu zbog velikog broja gostiju. Mali hoteli, sa druge strane, mogu da pruže personalnu uslugu ali ne mogu da ponude sadržaje jer su u malom prostoru. Mi smo se potrudili da objedinimo te dve svari“, kaže on.

Hotelska grupacija Casa del Mare dobitnik je priznanja za najbolji hotelski menadžment u Crnoj Gori za 2018. godinu Poznati su i po „izvozu znanja“ pa su tako radili poslove za „Swisslion“, Rodoljuba Draškovića, kao i za njegov hotel u Trebinju.  Pored toga, sklopili su ugovor i sa investitorom iz Hrvatske koji otvara hotel sa pet zvijjezda u Primoštenu, u blizini Splita i nadaju se da će taj hotel nositi ime bredna Casa del Mare.

Izvor: Bizlife.rs

Foto: Tanja Njegomir/Privatna arhiva

Check Also

Oglasi za posao: ADP Zid zapošljava Programskog asistenta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u potrazi za kandidatom/kinjom za mjesto Programski asistent

One comment

  1. Svaka cast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *