Budva: Žičarom povezuju Bečiće i tvrđavu Kosmač na Brajićima

1 komentar
Kompjuterski prikaz buduće žičare

Ideja stara pune dvije decenije o izgradnji žičare koja bi povezala Bečiće i tvrđavu Kosmač, uskoro bi mogla da bude ostvarena, jer ni nova gradska uprava Budve ne odustaje da bude partner privatnoj kompaniji „Cable car Montenegro“ u izgradnji milionskog projekta žičare od bečićkog mjesta Čučuci, nedaleko od hotela „Falkensteiner“, do austrougarske tvrđave Kosmač na Brajićima.

Pred odbornicima je juče trebalo da se nađe predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa kojim je predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2,1 kilometar, kuda bi trebala da prođe ta turistička atrakcija. Ovo je sedma po redu odluka u protekloj deceniji, od kada je promovisana ideja o žičari, ali tek sada, nakon što su riješeni nesporazumi oko imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela na trasi buduće žičare, odluka je pripremljena. Međutim, zbog previranja unutar vladajuće koalicije, sjednica lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se da zeleno svjetlo za ovaj milionski projekat, odložena je do daljeg.

Svrha eksproprijacije, kako se navodi u odluci u koju su „Vijesti“ imale uvid, je izgradnja žičare na potezu Bečići – Brajići. Opština će potpuno eksproprisati 16.780 kvadrata radi postavljanja stubnih mjesta, dok će 27.393 kvadrata biti nepotpuno eksproprisano radi službenosti prolaza i upotrebe.

Opština će biti korisnik eksproprijacije, ali sve troškove će snostiti kompanija “Cable Car Montenegro”, koja je još prije četiri godine deponovala novac.

Priča o žičari počinje 2008. kada je u februru osnovana firma “Cable Car Montenegro”. Investitori su tada predložili Opštini da uđe u projekat.

U Centralnom registru privrednih subjekta stoji da 56 odsto osnivačkog kapitala ima turistički radnik Branko Diki Kažanegra, 27 odsto Nikola Koprivica, a Ivan Tomić 17 odsto. Skupština opštine je 16. marta 2008. usvojila odluku o ulogu Opštine u osnivanju privrednog društva sa “Cable car”. U decembru iste godine lokalni parlament je usvojio izmjene i dopune te odluke, kojom se odobrava ulazak Opštine u svojstvu osnivača društva “Cable Car Montenegro”. Kao osnivački ulog, Opština je unijela nepokretnosti. “Cable Car Montenegro” je sredinom novembra 2015. na poseban račun Ministarstva finansija uplatilo depozit od 483.680 eura na ime sredstava za eksproprijaciju radi izgradnje žičare

Tada je promovisan cijeli projekat, ali zbog neriješenih imovinskih pitanja, do izgradnje nije došlo.

U više navrata je isticano da je projekat vrijedan 12 miliona eura i da će novac za gradnju, kao i eksproprijaciju obezbijediti investitor, odnosno kompanija. Trasa buduće žičare bi bila dugačka 2,1 kilometar, polazna stanica bila bi u Bečićima, nedaleko od hotelskog kompleksa „Falkensteiner“, gdje je predviđena izgradnja velikog parkinga i par manjih objekata poput biletarnice i velikog javnog toaleta.

Odatle bi se žičara „uspela“ na nekih 840 metara nadmorske visine, nedaleko od austrougarske tvrđave Kosmač, gdje je predviđena izgradnja kompleksa koji bi činili mali prizemni objekti izgrađeni od autohtonih materijala, uglavnom od kamena. Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno, kao i veliki amfiteatar na otvorenom, a nijesu izostavljene i velike zelene površine za odmor posjetioca.

Turisti bi gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba, žičarom od Bečića do Brajića putovali svega šest do sedam minuta. Na taj način bi za oko sat vremena moglo biti prevezeno od 1.350 do maksimalnih 1.540 putnika.

Da se ekspropriše i zaštitni pojasa uz žičaru

Predsjednik lokalnog parlamenta i odbornik Demokrata Krsto Radović dostavio je amandam na odluku o utvrđivanju javnog interesa kojim su tražili da se izvrši eksproprijacija i zaštitnog pojasa kojim prolazi trasa.

Traži se da Sekretarijat za investicije naruči izradu Elaborata kojim će se utvrditi zaštitni pojas koji će takođe biti predmet ekproprijacije.

„Nakon konsultacija sa građanima i sagledavanja stanja na terenu utvrđeno je da zemljište preko koga prolaze vodovi potrebni za funkcionisanje žičare, kao i zemljište u neporednoj blizini, nije moguće privesti namjeni, a isto ostaje u vlasništvu dosadašnjeg nosioca prava svojine koji su obavezni plaćanja dažbine za iste“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno, kao i veliki amfiteatar na otvorenom, a nijesu izostavljene i velike zelene površine za odmor posjetioca.” U nekoj prethodnoj iteraciji izgradnje ove zicare, pricalo se da ce na Brajicima biti i veliki parking jer bi to pomoglo da se smanje saobracajne guzve u Budvi, tj. Becicima. Izgleda da se od toga odustalo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *