BiH zabranila uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina

Bosna i Hercegovina zabranila je od 1. juna uvoz polovnih vozila s motorom Euro 4, pa se tako konačno može očekivati smanjenje starih zagađivača na ulicama.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) navode kako su građani BiH, vjerovatno upoznati o ovoj odluci, proteklih mjeseci intenzivnije uvozili polovna vozila u odnosu na raniji period.

U prvih pet mjeseci 2019. u BiH je uvezeno 38.661 vozilo vrednosti više od 412 miliona KM, od čega je 34.269 polovnih automobila. U istom periodu prethodne godine, u BiH je uvezeno 27.256 polovnih vozila. Skoro 80 odsto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što je čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi.

Prema novoj Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korišćena vozila, objavljenoj u martu ove godine, u BiH će biti moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 te nova vozila s Euro 6 motorom. To znači kako se u BiH više neće moći uvoziti automobili stariji od otprilike deset godina.

Euro 5 stupio je na snagu 2009. u Evropi, ali postoje i automobili proizvedeni 2010. s Euro 4 motorom.

Odluka o najnižem standardu prilikom uvoza vozila bila je zahjtev Udruženja ovlašćenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH pri Privrednoj komori FBiH. Cilj ove zabrane, ističu nadležni, jeste da dopriese boljoj ispravnosti vozila, smanjenju zagađenosti, smanjenju nesreća na putevima, što će približiti BiH ispunjavanju uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja količine ugljen-dioksida u vazduhu.

Izvor: Klix.ba

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u decembru 646,7 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 646,7 eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *