Šta da upiše moj srednjoškolac?

Dodajte komentar

Kako odabrati pravi put za budućnost? Ovo pitanje muči ne samo srednjoškolce nego i njihove roditelje. Nerijetko su ambicije nerealne, a raskorak između želja i mogućnosti velik.

Neki roditelji žele da prenesu djetetu svoje iskustvo od pre 25 godina. To može biti greška jer se visoko obrazovanje mnogo promijenilo. Takođe, koliko god da ste vi ponosni na svoje zvanje, npr. doktora ili advokata, to ne znači da vaše dijete želi da postane to isto. Praksa je pokazala da studenti koji tokom studija promijene fakultet naknadno komentarišu da su prvobitan izbor napravili zbog očekivanja porodice.

Sa druge strane, postoje roditelji koju svoju decu vide kao „produženje“ samih sebe, a ne kao osobe sa vlastitim snovima, pa preko njih žele da dođu do neostvarenih ambicija.

Neki maturanti su već krenuli na pripremne časove za prijemni ispit, a vaše dijete još uvjek ne zna šta da upiše. Ne treba brinuti. Profesionalna odluka i nije nešto što treba doneti olako jer 2/3 svog života provedemo radeći. Iz tog razloga je važno da posao koji odaberemo bude u skladu sa našim sposobnostima, karakteristikama ličnosti, željama i sklonostima.

Profesionalna orijentacija i savjetovanje pomažu u pronalaženju odgovora. Ona podrazumijeva psihološko procjenivanje sposobnosti ličnosti, interesovanja i motiva sa ciljem da djetetu pomogne u uspješnom izboru zanimanja.

Primjer dobre prakse koji ide u prilog ovoj temi je prvi privatni Centar za karijeru Step Up. Na osnovu testova i intervjua, dete dobije od psihologa preporuku zanimanja koje odgovara lično njemu i za koje ima predispozicije da postane uspješno.

Roditelj svakako treba da pomogne, ali ne i da se nametne. Sa jedne strane imamo dejcu koja pred sam upis na fakultet ne pokazuju nikakva interesovanja, dok sa druge strane imamo djecu koja su uspješna u učenju stranih jezika, matematike, idu u muzičku školu, interesuje ih ekologija… Sve su to mladi ljudi koji imaju potencijal, ali ne znaju na koju oblast da se fokusiraju.

Vrlo lako može da se dogodi da roditelj od vlastitih očekivanja ne vidi potrebe svog djeteta. Djeca će često dati sve od sebe da zadovolje svoje roditelje. Uspeće u tome manje ili više, međutim cijena je previsoka. Cijenu čine potisnuti dijelovi sebe na koje deca imaju pravo. Dijelovi su ti koji se pitaju: Šta je meni važno? Šta ja želim? Šta mislim? Upravo je profesionalna orijentacija ta koja će djetetu pomoći da upozna sebe i svoja interesovanja.

Tinejdžerske godine donose mnogo fizičkih i emocionalnih promena. I dalje ste potrebni svom djetetu, ali ne da ga prevedete preko ulice nego kao utočište i podrška. S tim u vezi, budite spremni da neki sagovornici sa strane imaju u ovom trenutku veći uticaj na vaše dijete od vas. Ili to samo tako izgleda? Zato je preporuka da ga podržite i usmjerite na profesionalni razgovor sa stručnim licem, i da se svi zajedno usresredite na djetetova interesovanja, čak iako ih ne razumete.

Jovana Petković, Sales Officer and Development Support

Izvor: HR Partners

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *