Naslovne strane dnevnih novina za 3. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Skrivaju zakupce skladišta i organizovani kriminal

Menadžment Luke Bar odbio je da dostavi Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dokumentaciju i ugovore o zakupu skladištau slobodnoj bescarinskoj zoni. Radi se o dokumentaciji koja je proglašena poslovnom tajnom. Upravo Evropska komisija godinama u svojim izvještajimaupozorava da se preko slobodne zone Luke Bar realizuje organizovani šverc cigareta.

Deripaskinoj firmi država dala posao od 12 miliona

Crnogorska Uprava za saobraćaj, na čijem je čelu Savo Parača, dodijelila je posao rekonstrukcije prve faze puta Pljevlja Metaljka kompaniji Crnagoraput, koja je dijelom u vlasništvu ruskog tajkuna Olega Deripaske. Radi se o poslu rekonstrukcije puta dugog oko 19 kilometara, za koji će Deripaskina firma dobiti oko 12 miliona eura, sa uračunatim PDV-om. Ugovor je u ime Uprave za saobraćaj 6. maja potpisao Parača, dok su za račun izvođača radova ranije to učinili Željko Leković, izvršni direktor Crnagoraputa, i Jovan Plamenac, ovlašćeni zastupnik te firme.

Obnovljivi izvori zadovoljili sve potrebe

Crna Gora se time pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju, saopšteno je iz Vlade Iz Vlade je juče saopšteno da je Crna Gora od 24. maja do danas prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba.

Pobjeda

Crna Gora može postati regionalni finansijski centar

Spajanje CKB i Sosijete ženeral banke je početak aktivnosti u pravcu da Crna Gora postane finansijski centar u regionu i da se, pored ostalog, iskoriste prednosti eura kao valute, smatra bankarski ombudsman prof. dr Halil Kalač. Podsjetimo da je Centralna banka prije petnaestak dana, tačnije 16. maja, odobrila spajanje ovih banaka nakon što je prikupila sve podatke i dobila pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

Bokan: Cilj nam je da poslovanje prati zadovoljstvo zaposlenih

U četvrtak, 31. maja, kompanija Voli je dobila nagradu za najveći broj zaposlenih, za najveći prihod u kategoriji maloprodaje i najveće priznanje za najbrže rastuću firmu prema parametrima koji su analizirani iz prethodne tri godine. Mislim daje to jasan pokazatelj stepena uspješnosti i moramo biti zadovoljni, izjavio je predsjednik Volija Dragan Bokan u intervjuu za Pobjedu.

Uz nove izvore značajan udio Pive i Perucice

Crna Gora je proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje to uspijevaju. Taj podvig ostvarenje u periodu od 24. maja do juče. Proizvedeno je oko 82 miliona kilovata, a potrošeno oko 75 miliona i to u periodu u kome je TE Pljevlja bila van pogona. Značajan udio u ovom istorijskom momentu imale su dvije vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlasništviu državne Elektroprivrede, koje već decenijama čine okosnicu nacionalne energetike.

Vijesti

Dnevne novine

Struja samo iz obnovljivih izvora

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti takvim bilansom, saopšteno je iz Vlade. Tokom ovog perioda TE Pljevlja bila je van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona kWh, a potrošeno oko 75 miliona KWh u čemu su značajan udio imale hidroelektrane Piva i Perućica, u vlasništvu državne EPCG.

Susret najboljih sa hotelijerima i trgovcima

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa ministarstvima poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije i turizma i održivog razvoja, te Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom, organizuje danas u Kolašinu susret nagrađenih sa poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i hotelijera i trgovačkih lanaca. Riječ je o još jednoj aktivnosti iz sporazuma o saradnji čiji su rezultat prepoznatljivi projekti “Kupujmo domaće” i “Domaći ukusi’!

OD EMITOVANJA OBVEZNICA NA DOBITKU SU I GRAĐANI I DRŽAVA

Obveznice emitovane na domaćem tržištu izazvaće multiplikativne ekonomske efekte i pozitivno će djelovati na državu koja će dobiti novac, klijente koji će dobiti kamatu, ali i na berzu i brokere, ocijenio je u intervjuu za Dnevne novine profesor Božo Mihailović, predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore. On smatra da preostale obveznice, čija je ukupna vrijednost oko 50 miliona eura, država treba da ponudi sa rokom dospjeća od sedam godina i kamatom od 3,5 odsto, umjesto predviđenih tri odsto. Mihailović je govorio i o ekonomskom rastu Crne Gore u ovoj godini, ali se posebno osvrnuo na sve što je urađeno u domaćoj ekonomiji od sticanja nezavisnosti prije 13 godina, do danas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *