Kolika je prosječna zarada? Monstat: Naša plata je prosjek, a Poreske prosjek isplaćenih

Dodajte komentar

Iz republičkog Zavoda za statistiku (Monstat) pojasnili zbog čega postoji razlika između njihovih i podataka Poreske uprave, kada je u pitanju proračun prosječne plate u Crnoj Gori.

Naime, iz Poreske uprave su poslaniku Demokratskog fronta Milutinu Đukanoviću odgovorili da je prosječan broj zaposlenih u 2018. godini bio je 169 hiljada, dok je prosječna bruto zarada iznosila 645 eura.

Ovi podaci su značajno drugačiji od onih koje, prema svojoj metodologiji, objavljuje Zavod za statistiku Monstat. Prema Monstatu, prosječan broj zaposlenih u 2018. godini iznosio je 190 hiljada, a prosječna bruto zarada je bila 766 eura.Problem je kada se ove dvije bruto zarade pretvore u neto iznose, jer je prema Monstatu prosječna zarada iznosila 511 eura, dok je prema podacima Poreske 432 eura.

Iz Monstata su u reagovanju kazali “da razlika u podacima ne proističe samo iz navedenog razloga – obračuna zarade za koje su isplaćeni porezi i dopinosi ili one koju isplaćuju poslodavci bez obizra na to da li su plaćeni porezi i doprinosi ili nijesu”.

“Postoji i više drugih metodoloških razlika, kao što su: metod i svrha prikupljanja podataka, period na koji se isplaćena zarada odnosi, tretman naknada zbog privremene spriječenosti na rad i dr. Zbog toga je potrebno praviti razliku između administrativne (registrovane) prosječne zarade Poreske uprave i anketne prosječne zarade Monstata, kao što pravimo razliku između administrativne (registrovane) zaposlenosti i nezaposlenosti i anketne nezaposlenosti i zaposlenosti.

Prosječnu zaradu Monstat dobija u skladu sa međunarodnom metodologijom anketnim istraživanjem na reprezentativnom uzorku, tako što privredna društva mjesečno dostavljaju popunjene anketne upitnike u kojima navode broj zaposlenih i sumu isplaćenih zarada. Kada je u pitanju broj zaposlenih, Monstat objavljuje administrativnu i anketnu zaposlenost. Administrativnu zaposlenost Monstat objavljuje na osnovu baze Poreske uprave koja se odnosi na zaposlene prijavljene preko jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika ili JPR obrazaca. Dakle, prema podacima Monstata, a čiji je izvor Poreska uprava, prosječan broj zaposlenih u 2018. godini iznosi 190 hiljada, a anketna zaposlenost u 2018. godini iznosi 237.000.

Iz navedenog je jasno da je prosječna zarada koju saopštava Monstat prosječna u Crnoj Gori, dok je prosječna zarada koju saopštava Poreska uprava prosječna zarada zaposlenih u kompanijama koje izmiruju poreske obaveze. To je u skladu sa onim što je nadležnost svake od dviju institucija”, navedeno je u reagovanju Zavoda za statistiku Monstat.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *