Herceg Novi ostao bez hotela

Prošlo je skoro 12 godina od kada je „Vektra Boka“ postala vlasnik većinskog kapitala HTP „Boka“ i ogromne imovine tog nekada prestižnog turističkog preduzeća među kojom su i hoteli „Plaža“, „Igalo“ i „Tamaris“.

Umjesto da razvija elitni turizam u Herceg Novom, gradi nove objekte ukupne površine 200.000 kvadrata i uloži oko 360 miliona eura, kako su početkom 2008. obećali iz kompanije Dragana Brkovića, Herceg Novi je ostao i bez hotela koje je imao, a ,,Boka“ bez velikog dijela imovine. Hotel „Tamaris“, koji je građen 60-ih godina prošlog vijeka, srušen je 2012, a umjesto obećanog većeg, modernijeg novog objekta, u Igalu već sedam godina radi neuređeni parking.

I na hotelu „Igalo“ je godinama katanac, objekat je devastiran, sa porušenim unutrašnjim zidovima i bez inventara. Jedini hotel te kompanije koji radi tokom ljeta je ,,Plaža“, čiji je nivo usluge daleko ispod očekivanog.

U hercegnovskoj lokalnoj upravi privatizaciju HTP „Boka“ vide kao katastrofalno rješenje koje je imalo nemjerljive negativne posljedice za Herceg Novi.

“Vektra Boka je ovom privatizacijom postala vlasnik hotela koji se nalaze na najatraktivnijim lokacijama u Herceg Novom, a godinama kasnije umjesto reprezentativnih objekata imamo ruine, prašnjavi parking i jedan hotel koji radi u takvim uslovima da bi bolje bilo da ne radi. Sve ovo je neko omogućio i postavlja se pitanje zašto je neko želio da na ovakav način uništi turizam kao glavnu granu razvoja u opštini Herceg Novi”, kazao je predsjednik opštine Stevan Katić.

Ovakav odnos „Vektra Boke“, ističe on, nanio je veliku štetu hercegnovskoj turističkoj privredi u dugom periodu od 2007. godine do danas.

“Srećom, i mimo njih se krenulo sa gradnjom te sada imamo druge hotelske kapacitete, ali to nikako ne umanjuje razmjere štete koja je učinjena i kojoj i dalje svjedočimo”, rekao je Katić.

Savjet za privatizaciju je trebalo da raskine ovaj ugovor o privatizaciji još prije 10 godina, zaključuje Katić i navodi da to nijesu uradili “iz svima znanih razloga“.

To što do danas ništa nije urađeno na modernizaciji kupljenih objekata, menadžment “Vektra Boke“ pravdao je u početku neažurnošću opštine da usvoji urbanističke planove, koji su preduslov za gradnju novih hotelskih kapaciteta, a potom i problemima sa zemljištem na kome se nalaze hoteli i koje je u postupku restitucije.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.