Građani duguju oko 36 miliona, minusi na karticama veoma popularni

Posljednji podaci Centralne banke pokazuju da građani bankama po osnovu minusa na računu i karticama duguju oko 36 miliona eura. To je skoro tri odsto ukupno odobrenih kredita u Crnoj Gori.

“26.092 fizičkih lica duguju ukupno 17,4 miliona eura, po osnovu kreditnih kartica, dok po osnovu dozvoljenog minusa po tekučem računu 58.779 fizičkih lica duguje ukupno 18,6 miliona eura”, kaže Željka Asanović iz Centralne banke za Prvu.

Prosječan dug po kartici ili računu je nešto više od 420 eura. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, dug se povećao za deset procenata.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa kada su kreditne kartice u pitanju za građane iznosi 14,2 odsto, dok je za minuse po tekućim računima 16,2 odsto”, kaže Asanović.

Građani ovu vrstu kredita uglavnom koriste za kupovinu na rate, ali kada se uporede sa ostalim bankarskim proizvodima, kamate za te vrste kredita spadaju među najvećim.

“U istiom periodu prethodne godine, navedena kamate stope iznosile su 15,5 odnosno 15, 6 odsto respektivno”, dodaje ona.

Banke sada uglavom dozvoljavaju minus do jedne zarade, dok su ranije građani mogli da pozajme dvije do tri svoje plate. Iz Centralne banke savjetuju da se, prije nego što potpišu ugovore, raspitaju o uslovima i kamatama i da tek nakon toga odaberu banku.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *