Google neće blokirati oglase, nezadovoljni korisnici prelaze na Firefox

Dodajte komentar

Najpopularniji web pretraživač Google Chrome uskoro više neće koristiti oruđa za blokiranje dosadnih oglasa koje upotrebljava desetine miliona ljudi.

Promjena, koju je Google najavio u januaru, potiho je još jednom potvrđena ove nedjelje, jer je veliki broj korisnika bio uznemiren pa su pretraživač Chrome već zamijenili konkurentskim Firefox-om, gdje blokiranje oglasa nastavlja da radi na istom principu.

Google već neko vrijeme priprema paket ažuriranja za Chrome web preglednik s imenom Manifest V3. Ažuriranja će prvenstveno promijeniti način djelovanja proširenja, tj. programa i alata kojima se Chrome može nadograditi dodatnim značajkama.

Google će korištenjem adblocker-a kao što su popularni uBlock Origin i Ghostery uzeti dozvolu koja sprečava učitavanje oglasa prije nego što ga preglednik pokuša prikazati, potvrdio je ove sedmice jedan od Googleovih web inženjera na internetskom forumu razvijača internetskih petraživača koji se temelje ne Chromeu.

Ubuduće će blokiranje oglasa biti dostupno samo korisnicima plaćene verzije Chromea za kompanije i organizacije.

U međuvremenu, programeri postojećih alata za blokiranje oglasa će morati da se uhvate u koštac sa drugim pristupom koji se zasniva na sistemu pravila i koja adblocker-u govore koji sadržaj treba blokirati a koji će se pustiti korisniku. Problem je u tome što se danas, za učinkovito blokiranje oglasa, mora uzeti u obzir do 75.000 pravila, a Google je postavio gornju granicu od 30.000.

Google tvrdi da će blokiranje oglasa biti onemogućeno kako bi se poboljšala sigurnost i pouzdanost Chrome web preglednika, a protivnici promjene uvjereni su da Google prvenstveno štiti vlastite interese stvaranjem većine prihoda kroz oglašavanje.

Čim se Google prvi put u januaru ove godine našalio da blokiranje oglasa u Chromeu za običnog korisnika broji dane, mnogi su zaprijetili da će se prebaciti na konkurentski preglednik, kao što je Mozilla Firefox.

Sada je to stvarno počelo da se dešava: na tehnološkim internet forumima posljednjih dana mogu se pročitati ispovijesti korisnika koji su sa zadovoljstvom prijavili da su se odrekli Chrome-a i počeli da koriste Firefox, koji će nastaviti da podržava blokiranje oglasa na trenutni način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *