Bokan: Cilj nam je da poslovanje prati zadovoljstvo zaposlenih

Dodajte komentar

U četvrtak, 31. maja, kompanija Voli je dobila nagradu za najveći broj zaposlenih, za najveći prihod u kategoriji maloprodaje i najveće priznanje za najbrže rastuću firmu prema parametrima koji su analizirani iz prethodne tri godine. Mislim daje to jasan pokazatelj stepena uspješnosti i moramo biti zadovoljni, izjavio je predsjednik Volija Dragan Bokan u intervjuu za Pobjedu.

On je kazao da u prva četiri mjeseca ove godine imaju rast prihoda od šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U 2018. godini u odnosu na 2017. ostvarili smo rast od 11 odsto. Posebno je važan podatak da smo plasman domaćih proizvoda 2018. godine u odnosu na 2017. uvećali za četiri miliona eura, što je rast od 12 odsto”, kazao je Bokan.

Na pitanje kakav je položaj zaposlenih u kompaniji koja ima najveći broj radnika u Crnoj Gori, Boka ističe da im je cilj da uspješnost poslovanja prati i porast stepena zadovoljstva zaposlenih.

“Osim ličnih dohodaka koji se svrstavaju u najveće u maloprodaji, uplata punog doprinosa, korišćenja slobodnih dana, ulažemo konstantan napor da naši zaposleni imaju priliku da napreduju i edukuju se, znaju da na kompaniju kao na odgovornog poslodavca oni i članovi njihove porodice mogu dugoročno računati, imaju mogućnost kreditnog zaduženja kako bi riješili stambena ili druga pitanja”, naveo je Bokan.

U čast proslave 24. rođendana kompanije Voli, sjutra organizuju nagrađivanje najboljih radnika iz maloprodaje i logistike, njih ukupno 60 .

“To su posebni trenuci za sve nas, jer smo brigu o zaposlenima svrstali u jedan od naših prioriteta”, naveo je Bokan.

Voli je iz Šasa proizveo i plasirao do sada 200 tona poljoprivrednih proizvoda.

“U pitanju su paradajz, chery paradajz, tikvice, blitva, krastavac, kupus, zelena salata, rukola, iceberg salata, mladi luk, spanać, peršun, karfiol, brokoli, sve za čim je na tržištu bila izražena potreba. Planiramo širenje proizvodnje, do kraja godine ćemo podići još 3 hektara plastenika i početi sa sadnjom višegodišnjih zasada kao što ćemo povećati proizvodnju na otvorenom polju, ne sa namjerom da potisnemo male proizvođače već da zadovoljimo potrebe snabdijevanja crnogorskog tržišta, što će izvršiti uticaj na smanjenje uvozne stope”, kazao je Bokan.

Pored plasmana kroz sopstveni lanac maloprodaje Voli je izvozio i iceberg salate za Srbiju.

“Kod nas je konstantno prisutan deficit domaćih poljoprivrednih proizvoda, posebno tokom ljetnje turističke sezone. Količine smo nadomještavali uvozom i težimo tome da se sve manje okrećemo snabdijevanju iz inostranstva, osim kada su u pitanju egzotične vrste voća i povrća”, istakao je Bokan.

Na pitanje kako komentariše uvođenje neradne nedjelje, poručuje da je kompanija Voli od početnih inicijativa pristalica bila za to.

“Kada zakon bude usvojen, očekujemo da ga se sva pravna lica striktno pridržavaju i da ne smije biti izuzetaka. Sigurno je da će značajno uticati na stepen zadovoljstva radnika. Bez obrzira na to što smo im ranije omogućavali korišćenje slobodnih dana tokom sedmice, zbognavika i očekivanja potrošača, Voli marketi su radili nedjeljom. Ova odluka nam pojednostavljuje funkcionisanje, ali i omogućava velikom broju radnika nedjelju u krugu svoje porodice, što je neprocjenjivo”, ocijenio je Bokan.

Kompanija Voli, poručuje, posluje u skladu sa regulativom i standardima koji važe u razvijenim zemljama Evropske unije.

“Imajući u vidu da Evropska banka za obnovu i razvoj ima učešće u vlasničkoj strukturi, Voli ispunjava sve stroge kriterijume ove i bilo koje druge evropske institucije. Nelojalna konkurencija u Crnoj Gori rezultat je poslovanja u sivoj zoni ekonomije kroz uvoz robe „na crno“ i izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa. Nadam se da će država u bliskoj budućnosti suzbiti zapošljavanje radnika za koje se ne plaćaju doprinosi ili plaćaju osiguravanjem na minimalni doprinos koji nije realan i ne odgovara stvarnim primanjima”, kazao je Bokan.

Pdsjeća da se kompanija Voli sa zadovoljstvom uključila u projekat “Kupujmo domaće“ kojim se skreće pažnja potrošaču na važnost kupovine domaćeg proizvoda.

“To je ipak nešto na čemu treba kontinuirano raditi i podizanje svijesti o podršci domaćoj proizvodnji kroz kupovinu domaćeg proizvoda je proces koji, sudeći po iskustvima zemalja u okruženju, traje godinama, pa čak i decenijama. Kada je u pitanju domaći proizvod, uglavnom je njegova ponuda ograničena na suhomesnate proizvode, mliječne proizvode, vina, voće i povrće”, kazao je Bokan.

Dodaje da se crnogorski potrošači uglavnom odlučuju za domaći proizvod prilikom kupovine mlijeka i mliječnih fermentisanih proizvoda kao što su kisjelo mlijeko, kajmak i sirevi.

“Najviše povjerenja poklanjaju domaćem medu, bez obzira na to što je njegova cijena neuporedivo veća u odnosu na uvozni med. Sve je više ozbiljnih crnogorskih proizvođača, ali je pred našom proizvodnjom još dug put do povećanja procenta kupovine domaćeg proizvoda u odnosu na uvozni”, navodi Bokan.

Voli je uložio znatan kapital u sport. Bokan smatra da je dužnost uspješnih da vrše pozitivan uticaj na društvenu zajednicu.

“Osim Budućnost Volija, koji je najdominantniji reprezent onoga što mi u Voliju smatramo našom društvenom odgovornošću, kontinuirano pomažemo zdravstvene i obrazovne institucije. U petak je zvanično otvoren kabinet za stručnu nastavu u školiSergije Stanić finansiran od strane Volija i istog dana smo nagradili najbolje studente Ekonomskog fakulteta, kojima smo ponudili radna mjesta uz početnu platu od 1000 eura. Nadam se da će ti mladi ljudi, umjesto odlaska u inostranatvo, odabrati da ostanu i daju svoj doprinos budućnosti naše kompanije i kroz to ekonomiji naše zemlje. Što se tiče olakšica koje jesu praksa u razvijenim zemljama, osim stalnog podsjećanja na važnost plaćanja obaveza prema državi, nijesmo kompanija koja želi da vrši uticaj na fiskalnu politiku”, zaključio je Bokan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *