Savjet podržao elektronsku fiskalizaciju

Dodajte komentar

Savjet za konkurentnost podržao je juče Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga kojim se uređuje postupak gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja, sadržaj fiskalnog računa i obveznici fiskalizacij e, što bi trebalo da bude u primjeni od iduće godine, saopšteno je nakon sjednice.

Premijer i predsjednik Savjeta Duško Marković smatra da je riječ o transformacionom projektu.

“Pored direktnog uticaja na poresku disciplinu, projekat doprinosi i promjeni svijesti i standarda, kao i unapređenju poslovne etike” ukazao je Marković koji je predsjedavao jučerašnjom sjednicom.

Elektronska fiskalizacija treba da zamijeni postojeći sistem fiskalnih kasa, omogući interakciju poreskog organa, obveznika i građana kroz prenos i praćenje podataka kroz efikasniju kontrolu transakcija. “Slične sisteme već koriste brojne države u okruženju i inostranstvu i u svakoj od država registrovani su značajni efekti u vidu uvećanih i pravovremenih poreskih prihoda, smanjenja neformalne ekonomije i povećanja transparentnosti, a na srednji rok i smanjenje poreske administracije”, konstatovali su članovi Savjeta.

Oni su razmatrali i dokument Savjeta stranih investitora Crne Gore o izazovima u poslovanju u oblasti vladavine prava koji se odnosi na kompanije Jugopetrol, Terna Crna Gora, Addiko banku, Porto Montenegro, Crnogorski Telekom, Telenor, Delta City i Ocean Montenegro.

Na naftno preduzeće Jugopetrol se odnose problemi u vezi sa poreskim postupcima, dok su kod firmi Karanović/ Partners, NLB banke i Terne Crna Gora registrovane generalne primjedbe. U poslovanju Addiko banke je registrovan postupak inspekcijskog nadzora, dok je kod Porto Montenegra riječ o okončanju sudskog spora o prodaji nepokretnosti, kod Port of Adria kršenje ekskluzivnog prava pretovara kontejnera, a kod Crnogorskog Telekoma i Telenora regulacija cijena roaminga, odnosno poreski postupak poreza na dodatu vrijednost na prodaju telefona ispod tržišne cijene, tačnije po povlašćenim cijenama.

U dokumentu je konstatovan i zahtjev Delta Citija za izuzeće iz nacrta Zakona o radu koji predviđa neradnu nedjelju i očuvanje pravne predvidivosti i zaštite javnog interesa u slučaju predloga za usvajanje Koncesionog akta za pružanje lučkih usluga u Luci Bar koji se tiče kompanije Ocean Montenegro.

“U svim slučajevima usvojene su preporuke nadležnih resornih institucija. Usvojeno je i Izjašnjenje resornih institucija na preporuke iz Bijele knjige 2018. u okviru koje je identifikovana 41 preporuka državnim institucijama, a prihvaćeno je njih 17”, kazali su iz Savjeta koji je usvojio i Izvještaj o uključenosti privatnog sektora u proces izrade zakona od januara do maja.

Izvještaj sadrži informaciju resornih ministarstava o javnim raspravama i drugim oblicima uključivanja predstavnika privatnog sektora u proces donošenja propisa. Savjet je preporučio resornim ministarstvima da ažurno i bez izuzetaka obavljaju konsultacije sa privredom prilikom izrade zakona koji imaju uticaj na poslovni ambijent.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *