Projekat 1000+: Građani će moći da kupe bilo koji stan na tržištu

Dodajte komentar

Krajem godine počinje realizacija četvrte faze projekta Hiljadu plus, za koju su sredstva budžetom za ovu godinu opredijeljena, a predstavnici Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) dali podršku za nastavak. Kako je Pobjedi kazao direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, očekuju da će krajem ove godine uputiti zvaničan zahtjev za dodjelu sredstava za realizaciju sljedeće faze projekta koji se pokazao veoma uspješnim.

“Kako iz faze u fazu radimo na poboljšanju ponude, u četvrtoj bi jedan od noviteta trebala da bude ponuda svih izgrađenih stanova na tržištu, bilo da je novogradnja ili starogradnja, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, kao što su ispunjenje minimalnih zahtjeva energetske efikasnosti, izvod iz katastra koji je bez opterećenja i slično”, kazao je Čanović.

Ideja je da javnim pozivom budu obuhvaćene samo zgrade, odnosno stanovi koji su u izgradnji, dok za izgrađene stanove neće biti javnog poziva, već će građani moći da kupe bilo koji stan na tržištu koji ispunjava propisane uslove, čime bi se ponuda stanova poboljšala i povećala.

“Ovo će, nadamo se, takođe uticati i na smanjenje cijene ponuđenih stanova u izgradnji”,  kazao je Čanović.

Dodao je da planiraju povoljnosti za opremanje stanova kupljenih u ovom programu.

“Za sve to će nam biti potrebna saglasnost CEB-a, sa kojom ćemo, nadamo se, ostvariti još jednu uspješnu saradnju”,  rekao je Čanović i podsjetio da je kroz tri faze ovog projekta do stana došlo 1.162 domaćinstva, odnosno više od 3.000 građana.

U centralnom regionu na taj način stambeno pitanje je riješilo 996 domaćinstava, u sjevernom 134 i u južnom 32.

Čanović očekuje da će kroz četvrtu fazu još 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje.

Program Hiljadu plus sprovodi se od 2010. godine.

“U trećoj fazi obezbijedili smo najpovoljnije uslove na tržištu, od kamatne stope od 2,99 odsto, preko 50 odsto popusta na notarske usluge do povoljnije cijene životnog i neživotnog osiguranja. U ponudi je bio 741 stan, sa prosječnom cijenom kvadrata od 1053,64 eura”, ističe Čanović.

Imajući u vidu da je implementacija projekta i dalje u toku, u ovom trenutku, dodaje, imaju 353 domaćinstva, odnosno 857 građana koji su riješili jedno od najbitnijih životnih pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *