Kina optužila SAD za “ekonomski terorizam”

Predsjednik Donald Tramp rekao je da i dalje vjeruje da bi Kina volela da sklopi novi trgovinski dogovor sa Sjedinjenim Državama i da možda sada žali što je odustala od ispunjavanja pojedinih sporazuma koje su postigli pregovarači dvije zemlje.

“Imali smo dogovor i prekršili su ga. Mislim da to ne bi ponovo uradili”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Takođe je naglasio da su zbog američkih tarifa na kineske proizvode, pojedine fabrike u Kini odlučile da presele proizvodnju u druge zemlje. Dodao je i da su tarife neznatno uticale na inflaciju u Sjedinjenim Državama.

Trgovinski pregovori zvaničnika dve zemlje nedavno su prekinuti, ali je američki sekretar za finansije Stiven Mnučin najavio da će vjerovatno otputovati u Peking u bliskoj budućnosti da bi nastavio pregovore.

U međuvremenu, zamjenik kineskog šefa diplomatije Žang Hanhui optužio je Sjedinjene Države za “ogoljeni ekonomski terorizam” u trgovinskom ratu dvije zemlje, koji se vodi od još od jula prošle godine kada je Tramp prvi put uveo tarife na kineske proizvode vrijedne više milijardi dolara.

Žang je poručio da Kina ne želi trgovinski rat, ali i da ga se ne plaši, dok je poteze Trampove administracije nazvao “ekonomskim maltretiranjem”.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *