Građani od sjutra biraju nove tarifne modele EPCG

Građani će od sjutra moći da izaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model snabdijevanja električnom energijom, koje im je ponudila Elektroprivreda (EPCG).

Osnovni model predviđen je za kupce koji na osnovu sopstvene potrošnje procijene da im ne odgovaraju uslovi nova tri tarifna modela.

Ukoliko kupac ne izabere neki od ponuđenih modela, račun će mu se automatski obračunavati po osnovnom.

Plavi model omogućava potrošnju 150 kilovat sati (kWh) električne energije u višoj tarifi i još toliko u nižoj, po cijeni dva odsto nižoj od prethodne.

Svaki potrošeni kWh preko navedene količine obračunavaće se po novoj cijeni.

Crveni model nudi istu, jedinstvenu cijenu energije 24 sata, svakog dana u sedmici, bez podjele na viši u nižu tarifu. Taj model može biti interesantan kupcima koji dominantno električnu energiju troše u periodu više tarife, odnosno tokom dana.

Zeleni model podrazumijeva potrošnju energije isključivo iz obnovljivih, zelenih izvora energije, po cijeni osnovnog modela uz dodatnih 0,2 centa po kWh.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model.

Na sajtu EPCG postavljen je i kalkulator, putem kojeg domaćinstva mogu izračunati iznos računa na osnovu ostvarene potrošnje.

Vlada će od sjutra ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) 1 koju su građani do sada plaćali. EPCG je ranije odlučila da istog dana počne i primjena tarifnih modela.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za subotu, 3. jun

Leave a Reply

Your email address will not be published.