Banke i regulatori pažljivo prate: Može li Facebook uzdrmati tradicionalne banke

Facebook je napokon krenuo na tržište plaćanja u najnevjerovatnijoj varijanti – kriptovaluti koja će ponovno ujediniti njegovog šefa Marka Zuckerberga sa suosnivačima i zakletim neprijateljima Winklevoss blizancima.

Kao što je Financial Times objavio prošle sedmice, najveća svjetska društvena mreža aktivnih korisnika razgovara s bratskom kriptomjenjačnicom Gemini o osiguravanju likvidnosti i skladištenju Facebookove planirane stabilne valute, digitalne valute vezane za dolar.

Facebook takođe razgovara s visokofrekventnim trgovinskim grupama i kriptomjenjačnicom Coinbase-a o “GlobalCoinu”, koji Zuckerberg & Co planiraju uvesti sljedeće godine, tako da korisnici mogu vršiti plaćanja jednako lako kao što mogu slati fotografije preko WhatsAppa, Instagrama i slično, prenosi Indikator.ba.

Projekt će započeti u desetak zemalja.

Facebookov GlobalCoin mogao bi funkcionisati kao tekući račun za 1,7 milijardi odraslih ljudi širom svijeta koji nisu formalno bankovni, ali imaju pristup internetu na svojim pametnim telefonima. Zuckerberg se, kako se izvještava, sastao s guvernerom Bank of England Markom Carneyem prošlog mjeseca kako bi opisao svoje planove, koji su, kako kaže, usmjereni na razbijanje finansijskih barijera i smanjenje troškova za potrošače. Njih dvojica su prošlog meseca razgovarali o mogućnostima i rizicima koje nosi pokretanje kriptovalute, a Facebook je takođe od zvaničnika američkog Ministarstva finansija tražio savet o operativnim i regulatornim pitanjima.

Sistem bi koristio digitalni novac sličan bitkoinu, ali drugačiji u tom smislu što bi Facebook nastojao da održi stabilnost vrijednosti svoje valute za razliku od bitkoina i sličnih kriptovaluta čija je vrijednost podložna naglim promjenama.

Novi sistem bi mogao navodno da “potkopa” upotrebu kreditnih kartica tako što bi se na ovaj način izbjeglo plaćanje naknada za obradu iz kojih se generiše veći dio njihovih prihoda, navodi WSJ. U izvještaju časopisa, koji se poziva na anonimne izvore koji su upoznati s ovim pitanjem, kaže se i da Facebook angažuje na desetine finansijskih kompanija i “onlajn trgovaca” da pokrenu sistem.

Dok su detalji o projektu rijetki, regulatori i tradicionalne grupe koje pružaju usluge plaćanja već posmatraju razvoj oprezno, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne zamke.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *