Investitori iz više od 110 zemalja rade u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, u oblasti turizma su prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi, a imamo i najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je na jučerašnjem Ekonomskom forumu u Budvi predstavila makroekonomske pokazatelje Crne Gore i istakla da su parametri u prvom kvartalu ove godine bolji nego u istom periodu prošle.

“Ovako uspješnom i konkretnom rastu doprinosi članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom EU. Crna Gora investitorima pruža bezbjednost i dijeli najviše standarde i vrijednosti demokratskih država, sa kojima želimo aktivniju investicionu saradnju” rekla je Sekulić, na forumu održanom u okviru Igara malih zemalja Evrope.

Ministarka je navela i da od ove godine strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo ulaganjem u turističke, poljoprivredne i projekte iz sektora prerađivačke industrije.

“Stabilan poreski sistem sa najpovoljnijom stopom poreza na dobit od devet odsto, kratke adminitrativne procedure koje su prednost malih ekonomskih sistema, stabilan politički sistem, čine da se investitori u našoj zemlji osjećaju bezbjedno i sigurno”, smatra Sekulić.

Princ Albert II od Monaka ocijenio je da ovakvi skupovi doprinose jačanju saradnje među malim zemljama.

“Moramo da obezbijedimo optimizaciju resursa. Investicije, turizam, preduzetništvo, bankarstvo, trgovina, inovacije, ekologija, oblasti su u kojima su naše zemlje za primjer. Prosperitet crpimo iz direktnog kontakta i sinergije sa našim stanovništvom”, istakao je Albert II.

U okviru foruma predsjednici privrednih komora Crne Gore, Andore, Lihtenštajna, Monaka i San Marina potpisali su sporazum čiji je cilj promocija investicione, trgovinske i kulturne saradnje.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović naveo je da Crnoj Gori koristi iskustvo malih zemalja.

“Prostor za saradnju postoji i u oblasti finansijskih usluga, a iskustva Monaka, Lihtenštaj na i Luksemburga u pružanju finansijskih usluga mogu pomoći Crnoj Gori da izgradi ambijent koji će omogućiti veću atraktivnost finansijskog sektora”, kazao je Golubović.

Zaštititi rezidente od dvostrukog oporezivanja

Ministar finansija Darko Radunović i ministar unutrašnjih poslova Knjaževine Monako Patrice Cellario potpisali su nakon skupa Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak.

“Ugovor ima za cilj da obezbijedi zaštitu rezidenata obje države ugovornice od dvostrukog oporezivanja koje destimulativno djeluje na međunarodno poslovanje i investiranje, da otkloni poreske barijere u razmjeni roba i usluga, kretanju lica i kapitala kao i transferu tehnologije i znanja i na taj način da stimuliše strana investiranja i obezbijedi pozitivna dejstva poreskih podsticaja”, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *