Akcionari Telekoma Srbija definitivno ostaju bez dividende

Dodajte komentar

Nadzorni odbor telekomunikacione kompanije Telekom Srbija sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun tekuće godine, na kojoj će biti usvojeni prošlogodišnji pojedinačni i konsolidovani finansijski izvještaji, te donijeta odluka o raspodjeli dobiti.

Za razliku od prošlih godina kada je kompanija mahom isplaćivala više od polovine dobiti putem dividende, ovaj put uprava je predložila da se ostvareni dobitak iz 2018. godine zadrži kao neraspoređena dobit. Vjerovatni razlozi za ovakav predlog odluke su rast zaduženosti kompanije i nastavak trenda pada profitabilnosti.

Telekom je prošle godine zabilježio rast prihoda od 0,6 odsto na 88,8 milijardi dinara, poslovna dobit pala je 27,2 odsto na 8,9 milijardi dinara, dok je neto dobitak bio niži za 30,1 odsto i iznosio je 10,2 milijarde dinara. Neto dug kompanije je porastao 99,1 odsto na 63,5 milijardi dinara, dok se racio zaduženosti neto dug/EBITDA popeo na prilično visokih 2,55.

Na konsolidovanom nivou, prihod je porastao 1,2 odsto na 125,5 milijardi dinara, dok je neto dobit smanjena 26,3 odsto na 10,9 milijardi dinara. Konsolidovani neto dug kompanije na kraju godine porastao je 89,4 odsto na 91 milijardu dinara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *