Žugić: Crnogorski bankarski sektor stabilan i kontinuirano se unapređuje

1 komentar

Prema svim važnim pokazateljima bankarskog sistema, stanje u crnogorskom bankarskom sektoru je stabilno i kontinuirano se unapređuje, saopšteno je na sastanku Kunrada Adama, nerezidentnog ambasadora Belgije u Crnoj Gori sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem.

Žugić je ukazao da je Crna Gora prošle godine ostvarila snažan ekonomski rast i da će se, prema prognozama, taj rast nastaviti i u narednom periodu, te da su prepoznate ranjivosti u svim ključnim sektorima značajno smanjene.

“Nakon uvođenja mjera u dvije banke, očuvana otpornost i zdravlje svih ostalih banaka u sistemu, što se potvrđuje kroz evidentan rast ključnih indikatora, a posebno je važno da su na nivou sistema rasli i depoziti i likvidnost, kao glavni pokazatelji očuvanja povjerenja u bankarski sektor”, dodao je on.

Guverner se osvrnuo i na aktivnosti Centralne banke u oblasti evropskih integracija i kao glavni cilj u narednom periodu istakao nastavak dalje harmonizacije regulatornog okvira sa pravom EU, opšte prihvaćenim međunarodnim standardima i najboljom bankarskom praksom.

“Unutrašnji prioriteti Centralne banke u narednom periodu su i dalje institucionalno i kadrovsko snaženje supervizije, jačanje preventivnih aktvnosti na sprečavanju pranja novca i unapređenje platnog prometa”, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • baš ove besmislene rečenice samopohvaljivanja potvrđuju monetarni podaci objavljeni 20.05.2019. godine (kraj aprila)? imamo najboljeg guvernera na svijetu, treba mu se dodijeliti nobelova nagrada za genijalnost u namjrenom uništavanju institucije i uznemiravanju tržišta. iizgleda guverneru u CB CG stižu starci, bez moći, i ambasadori, na proputovanju. šta će guverner sa ambasadorima?, to nije njegov nivo, tako bi trebalo da je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *