U srednjim školama 16 novih smjerova

Operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničari hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, kao i za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač i saradnik, te građevinski, veterinarski i kozmetički tehničar neki su do 16 novih smjerova koji će od naredne školske godine biti dostupni svršenim osnovcima u srednjim stručnim školama, pišu Dnevne novine.

Naime, u srednje stručne škole od naredne godine uvodi se 16 novih, modularizovanih obrazovnih programa. Oni, kako je kazala Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete, zapravo uključuju potpuno novi koncept nastave i ishode učenja.

“Modularizovani obrazovni programi takođe podrazumijevaju da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju takozvani osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže”, objasnila je Lekić.

Dodaje i da su novi programi rađeni u saradnji sa poslodavcima, te objašnjava da su urađeni po novom konceptu i podrazumijevaju novi pristup nastavi, s tim što se dio njih odnosi na smjerove koji su već postojali, kao što je pekar, a dio na smjerove koji nijesu postojali u prethodnim godinama, kao što je smjer za mehatroničara.

“Kada govorimo o ovih 16 novih programa za narednu školsku godinu, od njih je osam u četvorogodišnjem trajanju, pet u trogodišnjem i tri obrazovna programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama. Konkretno, novi obrazovni programi za narednu školsku godinu su: operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, tehničar za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata, muzički saradnik, poslastičar, pekar, veterinarski tehničar, kozmetički tehničar, kozmetičar, građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju, građevinski tehničar za visokogradnju, izvođač građevinskih radova”, kazala je Lekić.

Prilagođeni obrazovni programi učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama za narednu školsku godinu su kuvar, nivo III u četvorogodišnjem trajanju, frizer, nivo III u četvorogodišnjem trajanju i pomoćnik frizera, nivo II u trogodišnjem trajanju.

“Modularizovani obrazovni programi samo su dio rada Ministarstva prosvjete na daljem razvoju kvaliteta obrazovanja u stručnim školama. Podsjetićemo da raste broj učenika u dualnom obrazovanju, a naredne školske godine u srednje stručne škole stiže oprema vrijedna preko dva miliona eura. Oprema će biti usmjerena najvećim dijelom u kabinete za praktičnu nastavu, a što je u potpunosti u skladu sa politikom Ministarstva da podstiče praktična znanja naših đaka. Đaci treba da se opredjeljuju za ona zanimanja i one škole za koje zaista imaju afiniteta, i to je naša osnovna poruka. Samo tako postići će odlične rezultate”, zaključila je Lekić.

Check Also

Položen kamen temeljac hotela „Durmitor“ na Žabljaku (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Durmitor Hotel and Villas, Petros Statis i predsjednik Opštine Žabljak Veselin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *