U srednjim školama 16 novih smjerova

Dodajte komentar

Operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničari hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, kao i za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač i saradnik, te građevinski, veterinarski i kozmetički tehničar neki su do 16 novih smjerova koji će od naredne školske godine biti dostupni svršenim osnovcima u srednjim stručnim školama, pišu Dnevne novine.

Naime, u srednje stručne škole od naredne godine uvodi se 16 novih, modularizovanih obrazovnih programa. Oni, kako je kazala Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete, zapravo uključuju potpuno novi koncept nastave i ishode učenja.

“Modularizovani obrazovni programi takođe podrazumijevaju da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju takozvani osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže”, objasnila je Lekić.

Dodaje i da su novi programi rađeni u saradnji sa poslodavcima, te objašnjava da su urađeni po novom konceptu i podrazumijevaju novi pristup nastavi, s tim što se dio njih odnosi na smjerove koji su već postojali, kao što je pekar, a dio na smjerove koji nijesu postojali u prethodnim godinama, kao što je smjer za mehatroničara.

“Kada govorimo o ovih 16 novih programa za narednu školsku godinu, od njih je osam u četvorogodišnjem trajanju, pet u trogodišnjem i tri obrazovna programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama. Konkretno, novi obrazovni programi za narednu školsku godinu su: operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, tehničar za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata, muzički saradnik, poslastičar, pekar, veterinarski tehničar, kozmetički tehničar, kozmetičar, građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju, građevinski tehničar za visokogradnju, izvođač građevinskih radova”, kazala je Lekić.

Prilagođeni obrazovni programi učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama za narednu školsku godinu su kuvar, nivo III u četvorogodišnjem trajanju, frizer, nivo III u četvorogodišnjem trajanju i pomoćnik frizera, nivo II u trogodišnjem trajanju.

“Modularizovani obrazovni programi samo su dio rada Ministarstva prosvjete na daljem razvoju kvaliteta obrazovanja u stručnim školama. Podsjetićemo da raste broj učenika u dualnom obrazovanju, a naredne školske godine u srednje stručne škole stiže oprema vrijedna preko dva miliona eura. Oprema će biti usmjerena najvećim dijelom u kabinete za praktičnu nastavu, a što je u potpunosti u skladu sa politikom Ministarstva da podstiče praktična znanja naših đaka. Đaci treba da se opredjeljuju za ona zanimanja i one škole za koje zaista imaju afiniteta, i to je naša osnovna poruka. Samo tako postići će odlične rezultate”, zaključila je Lekić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *