Stabilizacija budžeta se odlaže za dvije godine

Dodajte komentar

Kreditna agencija Moody’s u najnovijem izvještaju za Crnu Goru, ocijenila je da će doći do povećanja potrošnje naredne godine zbog parlamentarnih izbora zbog čega tek u 2021. godini treba očekivati uravnoteženje budžeta, a višak novca (suficit) u državnoj kasi tek u 2022. godini.

Prateći manje ambiciozne Vladine planove konsolidacije, revidirali smo naše projekcije, pa očekujemo da Crna Gora postigne samo uravnoteženi budžet u 2021. godini, i potencijalnu veću potrošnju tokom izborne 2020. godine. Potrošnja treba da se normalizuje nakon završetka prve dionice auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa, vjerovatno u drugoj polovini 2020. godine, a blagi suficit budžeta od 0,3 odsto BDP-a treba očekivati u 2022. godini, piše u izvještaju u koji “Vijesti” imaju uvid.

Moody’s je potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga BI za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda “pozitivan”. To je i dalje nizak rejting, a da bi prešla iz ocjene “pozitivan u “stabilan to će biti moguće, kako je objašnjeno u izvještaju, ako Vlada Crne Gore, između ostalog, ostvari punu ili bude blizu pune realizacije mjera fiskalne konsolidacije.

Vlada premijera Duška Markovica je građanima i privredi nametnula povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, dodatno povećala akcize i smanjila plate u javnom sektoru, to sve u cilju da bi se došlo do suficita budžeta od 4,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine. Međutim, sve te mjere nijesu bile dovoljne da bi se došlo do viška novca u državnoj kasi u narednoj godini, a u prošloj godini koja je bila prva godina primjene Fiskalne strategije odstupilo se od planova koji su zacrtani tim dokumentom. Moody’s ne očekuje smanjenje kreditnog rejtinga ispod sadašnje ocjene.

U izvještaju je ocijenjeno da je javni dug države u prošloj godini dostigao vrhunac od 70,7 odsto BDP-a i da je njegovo procentualno učešće u BDP-u povećano za 5,8 procentnih poena u odnosu na 2017. godinu. Moody’s očekuje da će udio duga u BDP-u početi da pada u ovoj godini, a da će se tek u 2022. godinu spusti na nivo ispod 60 odsto, što je gornja granica prema međunarodnim kriterijumima.

Očekujemo da će privredni rast usporiti u 2019. i 2020. godini i da će on ostati u ovoj godini na tri odsto i 3,2 odsto u 2020.godini.To je iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1,9 odsto, ocjena je agencije Moody’s.
U izvještaju se ukazuje na visoku zavisnost turističkog sektora od uvoza, a poreske olakšice za hotele visoke kategorije nastaviće značajno da ograničavaju doprinos turizma rastu crnogorske ekonomije i prihodima koji se očekuju od te najvažnije privredne grane. Objašnjeno je da je ekonomska konkurentnost jedan od ključnih faktora koji opredjelju kreditni rejting i da se Crna Gora nalazi na 71. mjestu u Indeksu globalne konkurentnosti za 2018. godinu od 140 zemalja i poboljšala je svoju poziciju u odnosu na prethodni period.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *