U opticaj puštene nove novčanice od 100 i 200 eura

Posljednja dva apoena novčanica iz serije Europa, od 100 i 200 eura puštena su u dana u opticaj. Karakteristike ovih novčanica su nova i poboljšana zaštitna obilježja, a krivotvorenje je dodatno otežano hologramom sa satelitima i unaprijeđenom smaragdnom brojkom, stoji u saopštenju ECB.

Novčanice, koje sadržavaju nova i inovativna zaštitna obilježja, mogu se jednostavno provjeriti metodom “osjeti, pogledaj i okreći”.

Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli € koji kruže oko brojke kada se novčanica nakrene i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol €.

Na novim je novčanicama od 100 i 200 eura unaprijeđena smaragdna brojka.

Od novčanice od 100 eura češće se upotrebljavaju samo novčanice od 50 i 20 eura.

Novčanice od 100 i 200 eura iz prve serije, kao i drugi apoeni, i dalje ostaju zakonsko sredstvo plaćanja, istovremeno s novim novčanicama, te će se postupno povlačiti iz optiaja, stoji u saopštenju.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *