Stotine evropskih retail banaka nestaće jačanjem fintecha

Dodajte komentar

Jedna od deset evropskih će izgubiti svoj novac u sljedećih pet godina jer gube prihode od banaka izazivača i novih firmi utemeljenih na finansijskim tehnologijama (fintech).

Studija koju je izradio AT Kearney pokazuje da tradicionalno poslovanje s građanstvom stagnira, a nove banke izazivači žele povećati svoj tržišni udio.  Studija je pokazala da su od 2011. nove banke koje nude digitalne usluge povećale broj svojih klijenata širom Evrope za 15 miliona, dok su tradicionalne banke izgubile dva miliona korisnika.

AT Kearney predviđa da će do 2023. godine 85 miliona Evropljana koristiti usluge digitalnih banaka koje su danas izazivači. Te banke uključuju kompanioje poput Monza, Atoma, Revoluta, Starling bank i Tandema, a drugi fintech-i preuzimaju određene specifične finansijske usluge kao što su plaćanja.

Banke koje su inkorporirale fintech tehnologije u Velikoj Britaniji već su privukle milione klijenata. Mnogi od tih korisnika koriste ih kao drugu banku i koriste prednosti najnovije tehnologije za digitalno plaćanje i aplikacije za upravljanje računima. No, tokom sljedećih nekoliko godina, to bi se moglo promijeniti i više ljudi bi im moglo dati prednost kao primarnog pružaoca bankarskih usluga.

Simon Kent, iz Kearney's Financial Services, izjavio je da 10-godišnja studija pokazuje da, iako industrija jača, ona u stvari stagnira. “Neće sve banke preživjeti talas promjena jer kupci sve više favorizuju digitalne banke i inovativne proizvode i usluge”, kazao je.

Dodao je da zatvaranjem podružnica tradicionalne banke želi da smanje troškove, ali to nije dovoljno da spasi banke koje se upuštaju u stratešku transformaciju.  One moraju poboljšati troškove i vrhunsku ponudu te ponuditi više inovativnih proizvoda i usluga ako ne žele samo da prežive več i da napreduju, u novom poslovanju s građanstvom nakon 2019. godine”, rekao je.

Studija AT Kearney pokazala je da Evropljani sve više dijele lične podatke s bankama. To pomaže jačanju otvorenog bankarstva i daljem ubrzanju pada nekih banaka, izvještava Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *